Programul National de Dezvoltare Rurala

subventie, agricultura, Guvern, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii, Program National de Dezvoltare Rurala

In cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala vor fi lansate in perioada urmatoare mai multe masuri care vor veni in sprijinul celor care actioneaza in sectorul agricol si forestier. Guvernul a discutat in sedinta de astazi o Informare prezentata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Aceste masuri se alatura celor lansate deja in cadrul Axei 1 a PNDR “Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier”, care are ca obiective imbunatatirea eficientei sectoarelor agricol si forestier si pregatirea acestora pentru a face fata concurentei specifice unui mediu comercial comunitar deschis.

Masura 112 “Instalarea tinerilor fermieri” are ca obiective principale cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri si sprijinirea acestora in realizarea de investitii in agricultura. Tinerii fermieri vor putea beneficia de un sprijin de instalare a carui valoare variaza intre 10.000 – 25.000 euro/exploatatie. Depunerea proiectelor se face la Oficiile Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Masura 141 “Sprijinirea fermelor de semi-subzistenta” are ca obiectiv general cresterea competitivitatii exploatatiilor agricole aflate in curs de restructurare. Aceste masuri vor avea un puternic impact economic si social, pentru ca vor genera cresterea veniturilor si a productiilor agricole obtinute. Sprijinul public nerambursabil acordat este de 1.500 euro/an/ferma de semi-subzistenta, pentru o perioada de 5 ani.

In perioada urmatoare vor fi lansate si primele proiecte pentru formarea profesionala, servicii de consultanta pentru agricultura, pentru constructia de parteneriate public-privat si proiecte de asistenta tehnica, toate avand ca scop sprijinirea implementarii PNDR.

Bugetul total estimativ pentru proiectele destinate formarii profesionale, informarii si difuzarii de cunostinte este de 4,226 milioane euro; astfel, se urmareste pregatirea profesionala a fermierilor in domenii precum productia de carne, lapte, managementul fermei, infiintarea grupurilor de producatori. Proiectele de asistenta tehnica beneficiaza de o suma ce depaseste 31 milioane euro si urmaresc sprijinirea autoritatilor implicate in implementarea, monitorizarea si controlul implementarii PNDR.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.