Guvern: Prevenim specula cu firme vândute special pentru accesarea granturilor de max. 1 milion Euro de la Acțiunea 4.1.1-POC

euro.png

Guvernul a confirmat oficial, joi, că va elimina de la finanțare firmele vândute special pentru accesarea fondurilor europene de câte 50.000-1 milion de euro de la Acțiunea 4.1.1-POC.

Măsura a fost anunțată de Guvern după o întâlnire avută de premierul Ciucă, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, și secretarul de stat în cadrul MIPE Csilla Hegedus cu reprezentanți ai mediului de business.

„Reprezentanții mediului de afaceri au propus ca firmele al căror acționariat a fost modificat în ultimul an, să nu fie eligibile pentru această măsură, acceptată de Guvern pentru a preveni specula de vânzări și cumpărări de firme special destinate acestor granturi” – a precizat Guvernul, într-un comunicat.

De asemenea, apelul de proiecte cu buget de 358 milioane euro, anunțat inițial pentru 21 martie, se mai amână până la primirea avizului din partea Comisiei Europene pe noua schemă.

Iată mai jos toate măsurile anunțate de guvernanți privind Acțiunea 4.1.1-POC:

Premierul Nicolae Ciucă a avut, joi, o întâlnire la Palatul Victoria cu reprezentanții mediului de afaceri, pentru a analiza cele mai relevante criterii de evaluare a formulelor de selectare a firmelor care să beneficieze de viitoarele granturi de investiții. La întâlnire, a participat și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, alături secretarul de stat în cadrul MIPE, Csilla Hegedus.

La propunerea mediului de afaceri, Guvernul va modifica criteriile de departajare în caz de punctaj egal pentru apelul competitiv privind granturile de investiții de până la 1 milion de euro (Măsura 4.1.1.) ce urmează a fi acordate IMM-urilor și amânarea termenului de lansare până la primirea avizului din partea Comisiei Europene pe noua schemă.

De asemenea, reprezentanții mediului de afaceri au propus înlocuirea criteriului de departajare privind scăderea cifrei de afaceri din 2020 față de 2019 cu alte criterii, considerate a fi mai relevante.

În urma discuțiilor, au fost elaborate noi criterii de departajare în caz de punctaj egal, respectiv:

  • 1.    productivitatea muncii per angajat în anul 2019, exprimată ca raport între cifra de afaceri realizată în acel an și numărul de angajați;
  • 2.    ponderea valorii utilajelor tehnologice în cadrul proiectului din total grant solicitat;
  • 3.    numărul de locuri de muncă nou create;
  • 4.    data și ora înscrierii în program.

Totodată, reprezentanții mediului de afaceri au propus ca firmele al căror acționariat a fost modificat în ultimul an, să nu fie eligibile pentru această măsură, acceptată de Guvern pentru a preveni specula de vânzări și cumpărări de firme special destinate acestor granturi.

Guvernul își reafirmă întreaga disponibilitate pentru un dialog cât mai deschis cu mediul de afaceri din România și este deplin angajat în a susține IMM-urile care au avut de suferit din cauza pandemiei și a crizei economice generate de aceasta.

Bugetul apelului va fi de 358 milioane euro, la care se va aplica o limită de supracontractare de 120%, ceea ce înseamnă că valoarea cumulată a proiectelor finanțate va putea ajunge la 430 milioane euro.

Sursa: Startupcafe.ro

One Reply to “Guvern: Prevenim specula cu firme vândute special pentru accesarea granturilor de max. 1 milion Euro de la Acțiunea 4.1.1-POC”

  1. Balici Mihai spune:

    Totodată, reprezentanții mediului de afaceri au propus ca firmele al căror acționariat a fost modificat în ultimul an, să nu fie eligibile pentru această măsură, acceptată de Guvern pentru a preveni specula de vânzări și cumpărări de firme special destinate acestor granturi.

    cred ca este o greseala
    acest lucru s-a intamplat cu programul START UP NATION unde din cauza ca nu au pus o clauza in contract -ca nu se poate instraina tim de 5 ani de zile-altfel se recupereaza subventia ,plus penalitati
    Acum le-a venit ideia nastrusnica, cica pentru a preveni cumpararea de firme , au aceasta clauza in cap
    La START UP se putea infiinta cate firme doresti ,deoarece erau firme noi, acum firma trebuie sa fie cu vechime minima din anul 2018, ori cine isi vinde firma ca sa faca altul afacerea si de unde stie ca firma care a apelat programnul nu o vinde ulterior
    singura solutie este introducerea acestei clauze de interzicere de instrainare prin vanzare timp de 5 ani , dupa implementarea proiectului si nu interzicerea de mai sus care este aberanta si neprofesionista
    asa se intampla cand nu sunt profesionisti cei care decid la aceste programe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top