Guvern: Se asigura derularea Start-up Nation

bani.jpg

Derularea programului Start-up Nation 2017 se asigura prin sumele oferite la rectificarea bugetara adoptata de Guvern miercuri, sustine Executivul, intr-un comunicat remis StartupCafe.ro.

”Prin rectificarea bugetara se asigura plata majorarilor salariale pentru diferite categorii de personal din sistemul bugetar aprobate in acest an, extinderea acordarii bursei studentilor pe toata durata anului universitar, derularea Programului pentru stimularea infiintarii intreprinderilor mici si mijlocii Start-up Nation-România, inceperea selectiei beneficiarilor de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie, plata in avans a fondurilor de sprijin pentru agricultori” – se arata in comunicat.

La Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat s-au alocat suplimentar, in completarea fondurilor europene (500 de milioane lei) pentru Programul Start-up Nation, suma de 250 milioane lei, mentioneaza Guvernul.

In schimb, miercurea trecuta, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ilan Laufer, a declarat ca a solicitat la Finante suma maxima de 1,2 miliarde de lei pentru transformarea creditelor de angajament in credite bugetare, pentru programul Start-up Nation.

Laufer a mentionat insa ca cel mai probabil, având in vedere transele de cheltuieli care se vor angaja in aest an in programul Start-up Nation, nu va fi nevoie de intreaga suma de 1,2 miliarde de lei, ci numai de 0,4-0,5 miliarde de lei – credite de angajament care sa fie transformate in credite bugetare.

Asadar, in loc de macar 400 de milioane de lei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri ar urma sa primeasca numai 250 milioane de lei.

Ulterior, vinerea trecuta, Laufer a dat asigurari ca programul are alocate sumele necesare. ”Start-up Nation are asigurate toate resursele necesare pentru implementare. Voi clarifica saptamâna viitoare, intr-o conferinta de presa” – a declarat, pentru StartupCafe.ro, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ilan Laufer.

Cei 250 de milioane sunt destinati antreprenorilor Start-up Nation din zonele neeligibile pentru fondurile europene adica firmelor din mediul rural si din Bucuresti si judetul Ilfov.

Acesti beneficiari se impart si ei in doua categorii: cei cu credite-punte de la banci si cei care au optat pentru metoda cererii de plata sau pe rambursarea cheltuielilor.

”Cei care semneaza in aceste zile, care au optat pe credit-punte, deja pot incepe implementarea planului de afaceri. Cei care sunt pe cerere de plata sau pe rambursare au nevoie sa astepte pâna in momentul rectificarii. Lucrul acesta se va intâmpla probabil curând. Nu este decizia mea si nici nu pot sa-mi asum asa ceva. Este decizie care depinde 100% de premierul Mihai Tudose si dânsul ma gândesc ca va anunta acest lucru intr-un timp destul de scurt. Nu este decizia mea, eu cred ca in octombrie va fi rectificarea bugetara, dar nu este ceva ce pot sa anunt eu, fiindca nu stiu” – a explicat Laufer, miercuri, chestionat de StartupCafe.ro.

Astfel, in cazul celor care au optat pentru credite-punte, bancile ar urma sa le dea banii pentru ca apoi aceste instutii de credit sa astepte banii de la stat. Anuntul lui Misa de vineri risca insa sa creasca reticenta bancilor in a acorda creditul-punte.

In schimb, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, a spus ca, daca nu vor fi alocati toti banii necesari la prima rectficare bugetara, vor putea fi noi alocari ulterior, la o a doua rectificare bugetara a anului 2017.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top