Comisarul UE Corina Cretu avertizeaza: Romania poate pierde fonduri europene din cauza intarzierii proiectelor de transport. Rectificarea bugetara reflecta stadiul investitiilor

corina-cretu.jpg

Romania are intarzieri in pregatirea proiectelor europene de transport si risca sa piarda fonduri UE alocate pentru acestea, a avertizat, miercuri, comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, intr-un interviu acordat HotNews.

Reamintim ca in urma cu o luna si jumatate Corina Cretu si inca 3 comisari europeni i-au transmis ministrului Finantelor, Ionut Misa, o scrisoare in care i-au cerut sa aloce resursele necesare absorbtiei fondurilor europene.

Plecand de la acea scrisoare, prezentata de HotNews.ro in exclusivitate, raspunsurile Corinei Cretu, via e-mail, vin sa descrie situatia la zi, asa cum o vede Comisia Europeana.

“As sublinia in special necesitatea unei implementari mai eficiente, strategice si rapide a proiectelor de infrastructura mare. In primii aproape trei ani din perioada de programare 2014-2020 niciun nou proiect major de transport nu a fost transmis Comisiei. Pregatirea proiectelor de transport intampina intarzieri si ridica ingrijorari cu privire la posibila pierdere a fondurilor UE. Saptamana trecuta am ridicat aceasta chestiune cu premierul (Tudose – n.r.) si am cerut ministrului transporturilor sa accelereze pregatirea noii liste de proiecte de transport pentru 2014-2020. Cu toate acestea, niciodata nu am pus viteza inaintea calitatatii si aceste proiecte trebuie sa fie pregatite bine, ceea ce inseamna studii solide de fezabilitate, planuri si modele adecvate si calendare bune” – a declarat comisarul european, chestionat de HotNews.ro.

In schimb, Romania poate primi fonduri europene din proiectele vechi, incepute in perioada de programare 2007-2013, dar care nu au putut fi terminate si care pot fi finantate din noul cadru financiar 2014-2020.

“Banii UE incep sa curga in Romania. In ceea ce priveste Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul de Coeziune, fondurile pe care le supraveghez direct, Romania a prognozat cereri de plata in valoare de 1,2 miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2017. Cea mai mare suma se asteapta sa provina din programul Infrastructura Mare. Acest lucru pare destul de realist, avand in vedere faptul ca acest program a avut un numar semnificativ de proiecte fazate, adica proiecte incepute in perioada 2007-2013, care urmeaza sa fie finalizate in perioada de finantare curenta” – a mai spus Cretu.

In 4 august 2017, Ministerul Dezvoltarii Regionale a anuntat finalizarea desemnarii autoritatilor de management al programelor operationale, ceea permite tarii sa ceara bani de la Bruxelles, pentru cheltuieli in proiecte.

“Desemnarea sistemului de control si gestionare a fost un prim pas si o preconditie pentru ca cererile de plata sa fie rambursate de catre Comisia Europeana. Rambursarile incep sa curga – Comisia a platit deja Romaniei aproape 100 de milioane de euro si tocmai a primit o noua cerere de plata pentru inca 350 de milioane de euro” – a mentionat Corina Cretu.

In schimb ea a atras atentia ca Romania mai are provocari in a atrage fonduri europene.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.