Guvern si autoritati locale, solutii pentru atragerea finantarilor europene

phpThumb_generated_thumbnailjpg.jpg

Viceprim-ministrul Paul Stanescu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a participat astazi, la Palatul Victoria, la o intalnire de lucru a premierului Viorica Dancila cu primarii municipiilor resedinta de judet, reprezentantii Autoritatii de Management a Programului Operational Regional (POR) si directorii Agentiilor de Dezvoltare Regionala (ADR), in care au fost analizate solutiile la problemele intampinate in atragerea finantarii europene.

In cadrul intalnirii de lucru, primarii municipiilor resedinta de judet au prezentat principalele dificultati in ceea ce priveste obtinerea finantarii pentru proiectele din cadrul POR si au propus o serie de solutii. Cele mai multe dintre acestea au vizat reducerea birocratiei, modificarea legislatiei achizitiilor publice, a ghidului solicitantului, regimul de proprietate publica si de parteneriat, precum si optimizarea aplicatiei electronice My SMIS.

Primarii au fost incurajati sa participe in grupul de lucru care analizeaza propunerile de modificare a legislatiei achizitiilor publice, si sa vina cu solutii care sa raspunda problemelor specifice pe care le intampina. De asemenea, propunerile primarilor privind simplificarea procedurilor si reducerea birocratiei vor fi avute in vedere de echipa constituita in acest scop la nivelul Guvernului. O solutie concreta ceruta de premier a fost ca Autoritatea de Management a POR sa desemneze cate o persoana pentru fiecare autoritate publica locala, care sa urmareasca stadiul proiectului propus de primarii, de la momentul depunerii pana la semnarea contractului de finantare, si sa ofere sprijin si consiliere atunci cand este necesar.

”Vreau sa va sprijin cu toata fermitatea, indiferent de optiunea politica, sa gasim impreuna solutii pentru a recupera intarzierile in atragerea fondurilor europene din POR si a evita riscul de dezangajare a unor fonduri. Finantarea acestor proiecte trebuie sa fie in beneficiul cetatenilor, al Romaniei”, a subliniat premierul Viorica Dancila.

Pentru a coordona masurile avute in vedere de autoritatile romane privind absorbtia fondurilor prin POR cu procedurile europene, va fi organizata o noua intalnire in cursul acestei luni cu reprezentantii Comisiei Europene responsabili pentru politica regionala. Premierul Viorica Dancila a precizat ca a solicitat sprijin Comisiei Europene in sensul desemnarii unor experti care sa ofere sprijin si consiliere in ceea ce priveste obtinerea de finantare a proiectelor din cadrul POR.

Problemele semnalate de primari si solutiile propuse vor fi analizate de ministerele de resort, precum si in grupurile de lucru, urmand sa primeasca raspunsuri concrete intr-o perioada cat mai scurta de timp. ”Vrem sa ridicam barierele in obtinerea finantarilor din fonduri europene. impreuna, Guvern si autoritati locale, ne vom pune de acord asupra solutiilor concrete pentru a fi mai eficienti in atragerea finantarilor si punerea in practica a proiectelor in beneficiul cetatenilor romani”, a conchis seful Executivului.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.