Guvernul a adoptat o noua Ordonanta de urgenta pentru a veni in sprijinul fermierilor

salata.jpg

agricultura-fermierIn sedinta din data de 28 august 2014, Guvernul a adoptat o Ordonanta de urgenta pentru modificarea art. 7 al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare, care se acorda in agricultura incepand cu anul 2007, si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura.

Actul normativ a fost elaborat pentru a veni in sprijinul fermierilor, prin uniformizarea si simplificarea procedurilor administrative legate de alcatuirea documentatiilor necesare in procesul de accesare a fondurilor comunitare alocate prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA). Totodata, prin actul normativ sunt transpuse in legislatia nationala o serie de prevederi adoptate recent la nivel european.

Era necesara aceasta modificare, avand in vedere importanta gestionarii corecte a fondurilor Uniunii Europene destinate agriculturii romanesti si armonizarea prevederilor regulamentelor europene cu legislatia nationala. Totodata, actul normativ adoptat azi raspunde solicitarilor pe care le-am primit din partea producatorilor agricoli pentru simplificarea conditiilor privind acordarea sprijinului financiar„, a declarat Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Astfel, prin Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern se urmareste ca, la stabilirea cadrului general de acordare a platilor directe in agricultura, in conformitate cu mecanismele prevazute de legislatia europeana, documentatia solicitata producatorilor agricoli sa fie simplificata in scopul facilitarii procesului de accesare a fondurilor europene destinate agriculturii, gestionate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. Masura vizeaza reducerea birocratiei in ceea ce priveste procedura de gestionare a schemei de plata unica pe suprafata si de efectuare a platilor, prin inlocuirea documentelor pentru dovedirea dreptului real de folosinta cu cele care justifica utilizarea legala a suprafetelor de teren destinate productiei agricole.

Reamintim ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a finalizat, pe 10 iunie, Campania de primire a cererilor de plata pentru schemele/masurile de sprijin pe suprafata, pentru anul 2014, in cadrul careia au fost depuse 1.025.772 de cereri, pentru o suprafata de 9.926.240,72 de hectare. Cele mai mari suprafete solicitate la plata se regasesc in judetele Timis (542.317,87 ha), Constanta (489.779,39 ha), Dolj (444.314,61 ha) si Teleorman (437.759,68 ha).

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top