Guvernul a taiat din pix un intreg sector cu joburi pentru persoanele cu dizabilitati

113.jpg

O Ordonanta de Urgenta a Guvernului publicata saptamana trecuta risca sa distruga un intreg sector in care sunt angajate peste 2.000 de persoane cu dizabilitati. Acest sector a fost creat cu un efort care a durat mai mult de 10 ani. Veteranii din bransa spun ca ceea ce s-a intamplat e un fel de #noapteacahotii, dar in domeniul intreprinderilor sociale.

Pe scurt, potrivit legii, toate firmele si companiile cu mai mult de 50 de angajati au obligatia de a avea 4% din angajati persoane cu dizabilitati. Companiile care nu indeplineau acest criteriu aveau posibilitatea de a cumpara servicii sau consumabile de la Unitati Protejate, adica entitati in care lucreaza persoane cu dizabilitati.

In caz contrar, companiile erau obligate sa plateasca o taxa statului. Prin Ordonanta de saptamana trecuta, Guvernul a eliminat posibilitatea sustinerii Unitatilor Protejate si a dublat taxa pe care o au de platit companiile catre stat.

Practic, prin acest document, Guvernul a retras sprijinul major care venea dinspre companii catre Unitatile Protejate si a instituit o taxa dubla pentru mii de companii.

Proiectul Ordonantei a primit aviz negativ din partea Consiliului Economic si Social (CES), dar asta nu a impiedicat Guvernul sa aprobe documentul, ale carui prevederi vor fi aplicate din luna septembrie.

Sursa: Pressone.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.