„Pana in 2020 speram sa reabilitam sistemele de irigatii pe 2 milioane de hectare“, spune Liviu Dragnea.
Fermierii din Romania vor primi gratuit apa pentru irigatii pana la statiile de punere sub presiune, un proiect pentru care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale (MADR) va plati 90 mil. lei, potrivit modificarilor aduse Legii Irigatiilor.
„Partea de irigatii pentru noi ramane strategica. Avem doua obiective majore in acest domeniu, şi anume, reabilitarea sistemului de irigatii pana la 1.980.000 de hectare. Sper ca pana in 2020 sa le gasim şi pe celelalte 20.000 de hectare. Practic doua milioane de hectare vor fi irigabile. Al doilea obiectiv strategic era sa ducem gratuit apa pe canalele principale, pana la statiile de punere sub presiune“, a declarat vineri Liviu Dragnea, aflat intr-o vizita de lucru in judetul Ialomita, insotit de ministrul agriculturii Petre Daea, pentru a vedea cum merge programul de guvernare in sectorul agricol.
Liderul PSD spune ca pana acum sunt solicitari pentru a iriga 400.000 de hectare, ceea ce reprezinta 4,8% din suprafata terenului arabil, conform calculelor ZF, Romania avand 8,3 mil. hectare de teren arabil, potrivit ultimelor date publicate de MADR.
In 1989 suprafata irigata a Romaniei era de 3,2 mil. hectare, adica in comunism se iriga o suprafata de teren de 8 ori mai mare decat in prezent.
Majoritatea udatorilor au inceput sa faca cereri pentru a iriga, acum sunt cereri pentru a iriga 400.000 hectare. Oamenii incep sa inteleaga ca sunt foarte multe avantaje. La unele culturi productia se dubleaza, la altele creşte cu 50%” , a spus Liviu Dragnea.
Fara a avea insa infrastructura principala de irigatii reabilitata, o sarcina care intra in atributiile statutului, apa gratuita de la statiile de punere sub presiune nu va putea ajunge pe culturile fermierilor.
Reabilitarea infrastructurii secundare o poate face fermierul din fonduri europene, care daca vrea sa irige trebuie sa işi cumpere sistem de irigatii, un echipament care in cazul producatorul agricol Aurel Petruş a costat 500.000 de euro.
„Cu aproximativ 40% se reduc costurile de irigare datorita faptului ca se aduce apa gratuit pana la statiile de punere sub presiune. Instalatia proprie de irigat m-a costat 500.000 de euro din care 250.000 a fost cofinantarea. Am depus 12 proiecte, pe parcursul a cinci ani, şi unu ne-a ieşit in 2011. Nici acum nu este amortizata investitia. Activitatea de irigat nu este o activitate pe care o imbratişeaza toata lumea. Irigatul este cea mai complexa lucrare, cea mai dificila şi costisitoare“, a spus fermierul Aurel Petruş care cultiva, in sistem ecologic, cereale şi plante oleaginoase pe o suprafata de 1.200 hectare in judetul Calaraşi.
Prin Programul National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigatii, MADR dispune de 1,015 miliarde de euro pentru perioada 2016 – 2020 pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigatii care alimenteaza o suprafata de circa 2 milioane de hectare. Pana acum MADR a reuşit sa cheltuie circa 100 de milioane de euro din aceasta suma, potrivit ministrului agriculturii Petre Daea.
Sursa: Ziarul Financiar