Sistemul de cofinantare a proiectelor UE de dezvoltare rurala, in care fondurile sunt asigurate din credite bancare obtinute cu ipotecarea echipamentelor care urmeaza sa fie achizitionate, va fi extins de Guvern si pentru alt tip de proiecte, a anuntat, vineri, consilierul premierului Catalin Vatafu, conform Mediafax.
In prezent, acest sistem de garantare prin credite bancare contractate cu ipotecarea echipamentelor este acceptat doar pentru proiecte din Programul National de Dezvoltare Rurala, unde imprumuturile sunt garantate cu utilajele agricole pe care beneficiarul urmeaza sa le achizitioneze.
„In maximum doua saptamani, Guvernul va adopta o hotarare prin care isi propune sa faciliteze accesul la credite al beneficiarilor (inclusiv cei potentiali) ai unor proiecte finantate din fonduri UE, in vederea asigurarii cotei de cofinantare necesara”, a declarat, agentiei MEDIAFAX, consilierul premierului.
El a precizat ca Guvernul a decis elaborarea unui astfel de act normativ avand in vedere dificultatile cu care se confrunta beneficiarii proiectelor in asigurarea cotei proprii de cofinantare, dificultati care constituie unul dintre principalele motive pentru care numarul contractelor reziliate a crescut in ultima perioada.
„Initiativa Guvernului se inscrie intr-un demers mai amplu avand drept obiectiv-cheie accelerarea implementarii instrumentelor structurale, inclusiv prin facilitarea accesului la finantare a beneficiarilor de proiecte derulate cu fonduri europene”, a spus Vatafu.
El a amintit ca Guvernul a decis capitalizarea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM cu aproximativ 46 milioane euro si reducerea la zero a cotei de cofinantare pentru microintreprinderi in cazul proiectelor finantate prin Programul Operational Regional.
sursa: mediafax.ro