Managementul de Proiect in activitatile de cercetare

Succesul finantarii unui proiect de cercetare poate fi asigurat daca se construieste un WBS clar si coerent.  As vrea sa accentuez urmatorele aspecte :

·      In toate proictele, componentele ca – scop; obiective; structura de activitati; termeni; resurse; echipa; calitate; riscuri; etc., sunt prezente, dar au specificul domeniului, de care va trebuii tinut cont.

·      In proiectele de cercetare este de evidentiat importanta Change Management-lui si  Risc Managementului,  care trebuie sa fie detaliate suficient.

·       Estimarile de timp si costuri in activitatile experimentale, trebuie bazate pe planuri  realizate dupa metodele „experiment design” etc.

Succesul realizarii proiectului are alte instrumente, se numesc procese in limbajul PM. Este partea cea mai grea. Planurile pe hartie deobicei arata frumos, iar problemele apar dupa.

·         Urmarirea progresului activitatilor, cheltuielilor, Cash-flow-lui, calitatii, documentarea modificarilor, invataturilor, raportarea etc., fac parte din managementul proiectului.

·         Comunicarea eficienta,  motivarea echipei, distribuirea sarcinilor si  responsabilitatilor, atragerea initiativei si documentarea ideilor, crearea mediului prietenos, sunt citeva dintre preocuparile conducatorului de proiect.

·         Sincronizarea activitatilor principale cu cele conexe, stabilirea prioritatilor, interventia de sprijin sau corectare pentru fiecare deviere, mobilizarea si concentrarea de forte, presupun o conectare  permanenta a conducatorului la  mediul evenimentelor proiectului.

·         Agenda PM-lui se incarca zilnic cu informatii care necesita prelucrare, evaluare, analize si discutii, care conduc la decizii optime.

·         Succcesul este un cumul de eforturi si de rezultate zilnice al echipei bine organizate, disiplinate,  condusa profesional si bine motivata.

Practica cercetarii insa arata ca, inca nu se aplica la nivelul dorit aceste metode, inertia  practicilor invechite isi spune cuvantul. Anumite aspecte,

·         Cerc etarea  bazata mai mult pe eforturile individuale ale cercetatorului principal,

·         aplicarea schemei functionale, fara crearea echipelor de proiect,

·         parteneriate formale cu participanti distincti fara rol activ,

·         monitorizare bazata pe raportarile de etapa,

·         documentarea minimala, etc.

creaza disfunctii si uneori frustari care influenteaza calitatea  proiectelor de cercetare.

Trecerea la fondurile POS, care au cerinte mai exigente in monitorizare si documentare, le pune in dificultati entitatilor de cercetare, care necesita,

·         restructurare pentru trecerea in organizare pe proiecte,

·         implementarea proceselor si procedurilor recomandate in standarde managementului de proiect.

Cred ca avem o problema, suntem cam intarziati in dezvoltarea cercetarii pe aceasta directie. Este nevoie de,

·         un Know-haw pe care trebuie sa-l asimilam din mers.

·         o reevaluare a nivelului de organizare activitatilor de cercetare,

·         calificare a managerilor si cercetatorilor in domeniul PM,

·         strategii si planuri de dezvoltare a resurselor, sincronizate cu cele ale activitatilor.

Adaptarea la conditii si cerintele actuale si ale viitorului, ne obliga sa investim mai mult in acest domeniu, care este cheia succesului si care din experienta altor tari dezvoltate a dat rezultate bune.

Sa nu uitam ca timpul curge.

 

Perparim Demi.

 

 

Perparim Demi

Perparim Demi

Am absolvit ingineria in metalurgie din 1974, specializat (1975-1976, China) ca tehnolog de aglomerare – furnale. In perioada 1976 – 1981 am participat in punerea in functiune mai multor sectii din sectorul primar al siderurgiei, ca fabrica de aglomerare, furnal, otelarie LD, ferro-crom etc. Am 16 ani experienta in productie si 17 ani in cercetare. In perioada 2006-08, am facut doua specializari in Project Management, PM si PMP. Activitatea si experienta mea profesionala se regasesc in mai multe lucrari de cercetare, proiecte, publicatii in domeniile tehnologiei minerare, mineralogie sintetica, modelarea si optimizarea proceselor, soft tehnologic, simulare pilot a proceselor etc. Conduc ca manager firma MIGRAL, o microintreprindere cu activitate principala CD, din Bucuresti. Obiectivul meu principal este sa infiintez un centru experimental, si sa il transform intr-un incubator de tineri cercetatori, specializati in domeniul tehnologiilor siderurgice, care sa devin capabil sa puna in aplicare idei novatoare in domeniile mediului, eficientizarii si calitatii, si sa ofera otelariilor din Romania aplicatii si idei competitive pentru depasirea decalajului creat fata de industria moderna din tarile dezvoltate. Consider importanta si necesara comunicarea dintre specialisti, informarea si formarea de opinii in domeniul cercetarii, schimbul de experienta si colaborare, nu numai cu cei activi care au deschis deja drumul, dar mai ales cu cei care au intarziat sau tinerii absolventi cu potential inca nepus la evidenta. Vreu sa cred ca, cu experienta lunga pe care o am in domeniu, pot sa-i indrum, sa-i ajut, sa-i cooptez in proiectele mele de viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top