Guvernul limiteaza achizitia de teren agricol cu garantii de la stat la 250 de hectare

agricultura-MADR.jpg

Ministerul Agriculturii a lansat in dezbatere publica un proiect de lege ce schimba mare parte din pachetul legislativ dedicat fermierilor, gandit de fostul legislativ. Se doreste limitarea achizitiei de teren agricol pentru care se acorda garantii de la stat, la achizitie, la 250 de hectare. Inainte, plafonul era de 1.000 de hectare. Insa, acum garantia statului este de 80% din valoarea creditului luat pentru achizitia terenului, fata de doar 50%, cat era inainte.

Ministerul Agriculturii propune o noua filosofie a sprjinului acordat fermierilor pentru urmatorii ani, prin modificarea a trei acte normative intrate in vigoare incepand din 2013 si care vizeaza sustinerea fermelor de familie si facilitarea accesului la finantare al fermierilor, gestionarea financiara a fondurilor europene nerambursabile si organizarea unor institutii.

Astfel, una dintre cele mai importante modificari vizeaza achizitia de terenuri cu destinatie agricola cu ajutorul garantiilor de la stat. Prin modificarea definitiei, vor putea beneficia de garantii guvernamentale persoanele fizice si juridice care detin in folosinta sau proprietate, in conditiile legii, o exploatatie agricola, sau de acvcultura, conform declaratiilor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), respectiv Agentia Nationala Pentru Pescuit si Acvacultura, pana la atingerea unui plafon cumulat de maximum 250 ha in proprietate.

De asemenea, nu sunt incluse aici  terenurilor aflate in proprietatea privata a statului si administrate de Agentia Domeniilor Statului.

Inainte, potrivit unui OUG referitor la unele masuri pentru dezvoltarea si sustinerea fermelor de familie si facilitarea accesului la finantare al fermierilor (OUG 43-2013), achizitia de teren pentru care se acordau garantii de stat se putea face in urmatoarele situatii:

– in cazul achizitionarii unui teren de catre arendas persoana fizica sau juridica, pana la atingerea unui plafon de maximum 1.000 de ha in proprietate/exploatatie, cu exceptia terenurilor aflate in proprietatea statului si administrate de Agentia Domeniilor Statului;
–  in cazul achizitionarii unui teren de catre persoanele fizice sau juridice care au in exploatare teren agricol conform declaratiilor Agentiei de Plasi si Interventie pentru Agricultura (APIA), in vederea extinderii suprafetei agricole exploatate in scopul infiintarii/rentabilizarii fermelor de familie.

Conform propunerii, teren cu destinatie agricola inseamna “terenurile agricole productive – arabile, viile, livezile, pepinierele viticole, pomicole, plantatiile de hamei si duzi, pasunile, fanetele, serele, solariile, rasadnitele si altele asemenea -, cele cu vegetatie forestiera, daca nu fac parte din amenajamentele silvice, pasunile impadurite, cele ocupate cu constructii si instalatii agrozootehnice, amenajarile piscicole si de imbunatatiri funciare, drumurile tehnologice si de exploatare agricola, platformele si spatiile de depozitare care servesc nevoilor productiei agricole si terenurile neproductive care pot fi amenajate si folosite pentru productia agricola”.

Ce garantii se acorda

Potrivit propunerilor MADR,  persoanele fizice sau juridice care doresc sa isi achizitionze teren cu destinatie agricola pentru a ajunge la o suprafata de pana la 250 de hectare, pot beneficia de garantii de cel mult 80% din valoarea creditelor acordate de catre institutiile finantatoare.

Diferenta de garantii necesare pentru acoperirea integrala a creditului si a dobanzilor aferente primului an de creditare va fi asigurata la acordarea creditului de catre imprumutati cu terenurile achizitionate si/sau alte bunuri aflate in proprietatea acestora sau a tertilor garanti.

Inainte, arendasii care doreau sa cumpere terenul pe care il exploatau beneficiau de o garantie din partea statului de maximum 50%, dar limita era de 1.000 de hectare.

De asemenea, statul va garanta cel mult 80% din valoarea creditelor acordate fermierilor de catre  institutiile finantatoare  pentru finantarea productiei agricole, finantarea productiei piscicole si a investitiilor in domeniul agricol si cel al acvaculturii, altele decat cele finantate din PNDR 2014-2020 si POPAM 2014-2020.

Nu in ultimul rand, se vor acorda garantii de pana la 80%  beneficiarilor PNDR 2014 – 2020, respectiv POPAM 2014-2020, pentru finantarea proiectelor de investitii sprijinite prin aceste programe.

Garantiile se acorda pentru creditele  care au o valoare de pana la 3 milioane de euro, denominate in lei la cursul de schimb RON/EUR de la data acordarii creditelor si cu o dobanda maxima la nivelul ROBOR/EURIBOR 6 luni plus o marja de 2 puncte procentuale.

Se reduce comisionul

De asemenea, proiectul de lege propune si diminuarea comisionului de garantare pentru beneficiarii in cazul carora Comunicarea Comisiei nr. 2008/C155/02 prevede aplicarea unui comision de garantare de peste 2%, prin instituirea unei scheme de ajutor de stat. Schema se va aproba insa  dupa primirea deciziei Comisiei Europene.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.