În procesul de achiziții publice, o serie de documente vor fi eliminate, anumite termene vor fi scurtate, anumite obligații vor fi simplificate și vor fi introduse taxe de timbru usturătoare la contestații, dacă Guvernul va adopta proiectul de ordonanță pus în dezbatere publică a de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP).
Îmbunătățirea cadrului privind achizițiile publice este una dintre reformele impuse la elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Termene reduse în procesul de achiziții
Proiectul prevede modificarea Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice și a Legii nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale ( cu modificările și completările ulterioare), astfel:
- Diminuarea unor termene, pentru scurtarea întregului proces al procedurilor de achiziții publice și de atribuire a contractelor de achiziție publică, prin:
- reducerea perioadei maxime de prelungire a termenului de întocmire a raportului procedurii sau a raportului intermediar:
- de la 80 de zile la 30 de zile (pentru licitația deschisă și licitația restrânsă),
- la 15 zile (pentru procedura simplificată și negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare) și, respectiv,
- la 50 de zile (pentru negocierea competitivă și dialogul competitiv);
- reducerea de la 3 zile la 1 zi a termenului de publicare a deciziei de anulare a procedurii, precum și eliminarea termenului stabilit pentru depunerea documentelor în susținerea DUAE (Document Unic de Achizitie European) în cazul procedurii simplificate.
- Procedurile simplificate sunt prelungite în prezent, pentru că autoritatea contractantă solicită ofertantului clasat pe primul loc documentele justificative care dovedesc informațiile cuprinse în DUAE numai după întocmirea clasamentului, stabilind un termen de 5 zile lucrătoare pentru prezentarea acestor documente, cu posibilitatea de prelungire cu maximum 5 zile lucrătoare, la solicitarea motivată a ofertantului respectiv.
- reducerea perioadei maxime de prelungire a termenului de întocmire a raportului procedurii sau a raportului intermediar:
- se instituie obligația semnării contractului cu ofertantul declarat câștigător al procedurii, după adoptarea deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), în cazul existenței acestora;
- modificarea permite „semnarea contractului cu ofertantul declarat câștigător după pronunțarea deciziei CNSC/hotărârii judecătorești în primă instanță, fără a mai aștepta eventuala soluționare în instanță a plângerii/recursului” spune nnota de fundamentare a proiectului de OG.
Sursa: Curs de Guvernare