Dosarele pentru Programul ,,Infrastructura de alimentare verde” se pot depune pana pe data de 15 noiembrie

masini-electrice.jpg

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis prelungirea termenului de depunere a proiectelor pentru Programul de dezvoltare a infrastructurii de incarcare a autovehiculelor electrice si electrice hibrid – ,,Infrastructura de alimentare verde”, prin care va fi demarata reteaua nationala de puncte de alimentare pentru autovehiculele electrice din Romania pana pe data de 15 noiembrie 2016.

Programul a fost conceput ca unul multianual, cu o tinta indicativa de 6.000 de puncte de alimentare instalate in retea, pana in anul 2020. Bugetul alocat pentru anul 2016 de Administratia Fondului pentru Mediu pentru acest Program este de 55.000 mii lei.

Programul ,,Infrastructura de alimentare verde” pune bazele viitoarei retele nationale de puncte de alimentare pentru autovehicule electrice din Romania si este destinat persoanelor juridice, respectiv: primariilor din localitati cu mai mult de 50.000 de locuitori, institutiilor publice si agentilor economici din astfel de orase, dar si agentilor economici ale caror sedii sociale sau puncte de lucru au acces direct la autostrazi, drumuri europene si drumuri nationale. Fiecare dintre acesti beneficiari poate aplica la Administratia Fondului pentru Mediu pentru instalarea de puncte de incarcare si poate beneficia de finantarea a 80% din costurile unui astfel de proiect.

Suma maxima pe care o poate solicita o primarie, institutie publica sau un agent economic este de 900.000 de lei – aproximativ 200.000 de euro.

Programul permite instalarea atat a punctelor de incarcare cu putere normala, egala cu 22 kw curent alternativ cat si a celor cu putere inalta, mai mare de 22 kw curent continuu. Pentru o priza cu incarcare normala (de circa 4 ore) AFM a stabilit in concordanta cu nivelul pietei o suma maxima decontabila de 2.500 de euro, iar pentru una cu incarcare rapida (sub 1 ora) o suma de 35.000 de euro. Dupa un calcul simplu, orice primarie, institutie publica sau agent economic poate instala din suma maxima alocata (aproximativ 200.000 de euro) 4 prize de incarcare rapida si alte 24 cu incarcare normala.

Locatiile care pot fi dotate cu chargere rapide sau normale conform viziunii Programului sunt: parcarile publice, parcari destinate sau care deservesc punctele de interes public (baze sportive, sali de spectacole, institutii publice, centre comerciale, unitati hoteliere, gari, aeroporturi, benzinarii), parcari cu acces direct la autostrazi, drumuri nationale sau europene.

Cei care vor aplica in cadrul sesiunii de finantare trebuie sa prevada in proiectul cu care aplica locuri de parcare corespondente numarului de puncte de incarcare care trebuie marcate distinct si semnalizate cu panouri de informare.

Sursa: AFM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.