Guvernul spera sa compenseze resursele bugetare interne pentru investitii printr-o absorbtie a fondurilor europene in crestere cu aproape 50%

Conform datelor publicate de Mediafax, resursele bugetare interne alocate pentru investitii vor scadea anul viitor cu 1,3-2 miliarde lei fata de sumele programate in 2011, dar Guvernul spera sa compenseze printr-o absorbtie a fondurilor europene in crestere cu aproape 50%.
„Proiectul de buget indica pentru anul viitor cheltuieli cu investitiile in suma de 37,8 miliarde lei, reprezentand 6,5% din PIB si mai mari cu 2,4 miliarde lei decat valoarea prevazuta pentru acest an, de 35,4 miliarde lei.
Din suma bugetata la investitii pentru anul viitor, peste 18,3 miliarde lei reprezinta insa proiectele care beneficiaza de fonduri europene, incluzand cofinantarea, iar fondurile nete care ar urma sa vina in investitii direct de la UE se cifreaza la aproximativ 11,6 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor.
In aceste conditii, cheltuiala interna pentru investitii ar urma sa se ridice la 26,2 miliarde lei.

Cheltuielile cu investitiile bugetate programate pentru acest an se plaseaza la 35,4 miliarde lei, din care 13,7 miliarde lei reprezinta proiecte cu finantare europeana, incusiv cofinantarea. Fondurile absorbite direct de la UE pentru cheltuielile de investitii sunt estimate la 7,9 miliarde lei, de unde rezulta ca din fonduri locale se cheltuiesc pentru investitii circa 27,5 miliarde lei.

Aceste defalcari anuale demonstreaza o scadere a cheltuielilor interne destinate investitiilor in 2012 cu 1,3 miliarde lei, de la 27,5 miliarde lei la 26,2 miliarde lei.

Pe de alta parte, la capitolul venituri bugetare sunt luate in calcul intrari din fonduri UE in suma de 13,5 miliarde lei in 2012, cu 4,3 miliarde lei mai mari decat estimarile pentru acest an. Daca toate aceste sume ar fi contabilizate in contul cheltuielilor de investitii, suma alocata din intern anul viitor ar fi cu 2 miliarde de lei mai mica fata de cheltuielile din surse proprii efectuate in acest an.

Ca procent din PIB, reducerea cheltuielilor interne este si mai ampla, de la peste 5% din PIB in acest an la aproximativ 4,5% din PIB.

Aceasta scadere de la cheltuieli de investitii a fost posibila si datorita deciziei Comisiei Europene de a accepta reducerea gradului de cofinantare pentru Romania, cu titlu de exceptie.”

Observatii:
– cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene de la 3,72% la aproape 50% reprezinta un proiect extrem de ambitios pentru Romania, dar nimic nu este imposibil;
– in conditiile in care este posibil ca unele banci straine sa isi retraga capitalurile de pe piata Europei de Est, se prea poate ca fondurile nerambursabile europene sa reprezinte o sansa unica pentru investitiile romanesti.
– scaderea gradului de cofinantare pe programele de finantare, admisa de Comisia Europeana este o oportunitate exceptionala care trebuie folosita, cu atat mai mult, cu cat se va accepta si TVA-ul ca si cheltuiala eligibila in 2012.

Detalii articol:
http://www.immromania.ro/noutati_detalii.php?id_stire=4906

Maria Judea

Maria Judea

Cariera mea profesionala pe scurt: am doua licente: tehnologie chimica – Universitatea Babes-Bolyai Cluj Napoca 1995, si contabilitate – Universitatea Petru Maior Targu Mures 2005; am absolvit un master: “Banci si piete de capital” – Universitatea Babes-Bolyai Cluj Napoca 2006; am o experienta profesionala de 9 ani in productie si managementul calitatii, respectiv de 6 ani in domeniul financiar – 3 ani creditare, 3 ani consultanta si elaborare proiecte de finantare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top