Guvernul va lansa două programe însumând 2,2 miliarde de euro pentru repornirea activității firmelor, inclusiv HORECA, transport, dar și pentru comercianții din mall-uri

Bani-pixabay.jpg

Guvernul va lansa un program de granturi, totalizând o sumă de 1 miliard de euro, care va fi destinat susținerii repornirii activității firmelor afectate de COVID-19, în special HORECA și transporturi, precum și susținerii de investiții și susținerii SRL-urilor fără angajați. Totodată, o sumă de 1,2 miliarde de euro va fi supracontractată din Programul Operațional Regional pentru acordarea de microgranturi de până la 1 milion de euro sau de granturi de cel mult 6 milioane de euro firmelor de diferite categorii. O schemă de ajutor va fi destinată, de asemenea, comercianților din mall-uri.

Schemele de granturi pentru IMM-uri vor fi susținute, pe de o parte, din realocarea unor fonduri între programele cu finanțare europeană, iar, pe de altă parte, prin supracontractarea anumitor programe operaționale.

Prin realocarea fondurilor între programele operaționale, va fi lansat un program finanțat cu 1 miliard de euro, care va cuprinde:

350 milioane euro pentru granturi destinate capitalului de repornire în acele domenii care au fost grav afectate de criza COVID-19, precum HORECA, transportul de persoane, în special transportul internațional de persoane, și industria spectacolului. Va fi asigurat capital de lucru pentru repornirea activității, bani care vor putea fi folosiți pentru achitarea facturilor către furnizori și pentru diferite cheltuieli care sunt necesare pentru buna desfășurare a activității companiilor.

550 milioane euro pentru o schemă de granturi pentru susținerea investițiilor în domenii care urmează a fi clarificate și pe care Guvernul le consideră prioritare cu potențial de dezvoltare. – 100 de milioane euro pentru susținerea așa-numitelor ”SRL-uri fără angajați”, în care administratorul este plătit din dividende.

Suma care va fi folosită pentru supracontractare se va ridica la 1,2 miliarde euro, urmând a fi aplicată pe Măsurile 2.1 și 2.2 ale Programului Operațional Regional, reprezentând microgranturi sau granturi pentru investiții pentru firme de diferite categorii. Microgranturile vor fi cuprinse între 200.000 euro și 1 milion euro, iar granturile, între 2 și 6 milioane euro. Sumele pentru mircrogranturi vor fi disponibile într-un timp relativ scurt, fiind aprobate la nivelul Comisiei Europene, iar cele pentru granturi urmează a fi de asemenea aprobate… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.