In ce conditii va finanta UE izolarea termica a blocurilor

Comisia Europeana va finanta lucrarile de izolare termica a blocurilor, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, conditia fiind insa ca in program sa fie incluse blocuri in care locuiesc persoane defavorizate si familii cu venituri reduse, iar proprietarii sa contribuie cu minimum 10% din suma.

Blocurile eligibile trebuie sa fi fost construite in intervalul 1950-1990, in municipiile resedinta de judet si in Capitala, conform programului aprobat in sedinta de miercuri a Guvernului. Proiectul va beneficia de un buget total de 304 milioane euro, din care 150 milioane euro provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), iar 154 milioane euro reprezinta contibutia nationala asigurata din bugetul de stat, bugetul autoritatilor locale si, la solicitarea Comisiei Europene, contributii ale asociatiilor de proprietari, a anuntat ministrul Dezvoltarii Regionale, Eduard Hellvig.

Datele prezentate de acesta releva ca peste 220.000 de apartamente au fost construite in aceasta perioada la nivel national, fara sa fie reabilitate termic. Gradul de confinantare al fiecarui proiect depus va fi de 60% din FEDR si bugetul stat, restul fiind acoperit de autoritatile locale si asociatiile de proprietari. Contributia de 40% a autoritatilor locale si asociatiilor de proprietari va varia in functie de veniturile persoanelor beneficiare.

Astfel, daca mai mult de jumatate dintre propietari din cladirea supusa reabilitarii termice au un venit mediu lunar pe membru de familie sub 150 euro, contributia asociatiei locatari va fi de 10%, iar a autoritatii locale de 30%.

Daca mai mult de jumatate dintre proprietari au un venit mediu lunar pe membru de familie sub 350 euro, contributia asociatiei de locatari va fi egala cu cea a autoritatii locale, respectiv 20%, iar daca membrii asociatiei de locatari au un venit mediu net de 500 euro, contributia asociatiei va fi de 30%, iar a autoritatii locale de 10%. Proiectele vor putea fi depuse incepand cu 15 octombrie, iar programul va fi functional de la 1 noiembrie 2012, in conditiile in care termenul de aprobare a unui proiect nu ar trebui sa depaseasca 30 de zile.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.