In noiembrie incep programele Casa Verde, Casa Verde Plus si Natura – prefinantare de 30%

casa-verde.jpg

Secretarul de stat in Ministerul Mediului, Viorel Lascu a declarat, astazi, la Oradea, ca programele Casa Verde, Casa Verde Plus, Natura, derulate prin Administratia Fondului pentru Mediu, vor fi lansate in luna noiembrie.

‘Preconizat, realist, in noiembrie speram sa fie lansate. Formatul de lansare va fi unul public, nu pe site unde sa dea navala fiecare. Fiecare lansare va fi anuntata cu zece zile inainte, intr-o conferinta publica, atat Casa Verde, cat si Casa Verde Plus. Exista bani. In momentul de fata, AFM are cea mai mare colectare din istorie, exista fonduri. In noiembrie se va drumul la programele principale, si Casa Verde Plus. Element important este ca aceasta Casa Verde Plus va fi deschisa autoritatilor, se va putea finanta partea de cladiri, spitale, scoli, mai mult decat a pune doar panouri solare, inclusiv ce inseamna izolatie, elemente de constructie. Dar, normal, va avea si componenta de cofinantare si va avea avantajul prefinantarii de 30% care nu exista pana acum’, a declarat intr-o conferinta de presa, Viorel Lascu.

In ceea ce priveste Programul privind conservarea biodiversitatii si administrarea ariilor naturale protejate, care se numeste acum Natura, la care a lucrat Viorel Lascu, acesta necesita intocmirea unui ghid si crearea unui mecanism de finantare, care aduce ca noutate prefinantarea celui care aplica, in valoare de 30%.

Intarzierile in lansarea programelor au fost determinate de dificultatile de organizare, a motivat Lascu, precizand ca, teoretic, toate ghidurile au fost finalizate in luna februarie. Problemele de administrare au fost legate, in primul rand, de Administratia Fondului pentru Mediu, care nu a fost preconizata sa raspunda la programe vaste, singurul program care a decurs foarte bine, pana in 2015, fiind ‘Rabla’, care are un format simplu si nu implica sume foarte mari.

‘In momentul in care am inceput sa scoatem fiecare ghid in consultare, am constatat ca nu avem de fapt fundamentul. Hai sa modificam ordonanta de urgenta de functionare a AFM-ului, apoi au venit hotarari de guvern ca sa poti da prefinantare etc. Pe urma, Casa Verde Plus, elementele de noutate legate de deschiderea spre materiale eco atestate, deci nu orice fel de material, si pentru ca aici intervin societati comerciale, am avut iarasi dificultati legate de schemele de finantare care se aplica, se merge pe minimis, pe alte scheme de competitivitate si astea necesita multe avize de la Consiliul Concurentei, de la Comisia Europeana samd. Si de aici intarzierile’, a explicat secretarul de stat Lascu.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.