Achim Irimescu: “Platile aferente campaniei 2015, cu exceptia celor cu probleme, vor fi efectuate pana la 15 august”

apia.jpg

Incepand de luni, mai multi crescatori de animale au intrat in greva foamei protestand impotriva neplatii subventiilor pe 2015.  In acest context, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, s-a intalnit cu reprezentanti ai asociatiilor din zootehnie pe tema neplatii subventiilor si a promis ca toate platile aferente campaniei 2015, cu exceptia celor cu probleme, vor fi efectuate pana la data de 15 august

“Dansii au avut o lista intreaga de revendicari. Cea mai importanta, cred ca toata lumea se astepta, era cea privitoare la termenul pana la care platile se vor face catre fermieri. Vorbim aici despre Ajutorul National de Tranzit pe sectorul zootehnic — ANT 7, ANT 8 si ANT 9. Am agreat cu APIA termenul de 15 august pentru toate platile, repet, in cea mai mare parte. Stiti cu totii ca sunt situatii in care se intampla sa mai ramana cei care au fost in control, care mai au anumite erori, si cu totii am cazut de acord asupra acestui termen. Cu totii din administratie, vreau sa zic. Am discutat pe cazuri generale si cu domnii care au fost in greva foamei si dansii au spus clar ca suspenda greva foamei pana cand se platesc la termen — 15 august, repet termenul — daca nu, sigur, dansii vor relua protestul. Sper sa nu fie cazul! Noi ne angajam serios in proces. Sper sa nu se mai repete astfel de situatii!”, a spus ministrul.

Seful de la Agricultura a dat asigurari ca platile pentru 2016 sunt in pregatire, iar lucrurile sunt in grafic. “Stim foarte bine ca pentru 2016 lucrurile sunt in grafic, deci platile pentru 2016 sunt in pregatire si acum ne concentram pe ultima parte a platilor pe 2015″, a precizat Irimescu.

Intrebat unde s-a produs blocajul, ministrul a dat vina pe erorile administratiei, deciziile luate de fosta conducere de la Agricultura.

“A fost eroarea administratiei. Practic, deciziile care s-au luat de conducere la vremea respectiva, care au condus la contractarea foarte tardiva cu dezvoltatorul de soft — este vorba de 30 august 2015. Stim bine ca, in conditiile in care pe noua Politica Agricola Comuna, din 28 de state membre al Uniunii Europene in 27 de state s-au inregistrat intarzieri din cauza complexitatii sistemului si, sigur, au fost si lucruri datorate faptului ca intotdeauna apar si lucruri neprevazute. Faptul ca sunt multi fermieri care au varsta inaintata, care nu stiu sa citeasca un regulament si, din pacate, nici Agentia de Plati, APIA, cu personalul, nu putea sa asigure instruirea necesara. Acest lucru in mod sigur nu se va repeta pentru 2016 si vom intra in graficul normal. (…) Luam acest termen (15 august — n. r.) foarte in serios, sa nu se mai ajunga in situatii similare”, a subliniat Achim Irimescu.

La randul sau, Costel Caras, unul dintre fermierii care au recurs la greva foamei ca forma de protest impotriva faptului ca nu si-a primit subventiile pe 2015, a tinut sa sublinieze faptul ca este vorba doar despre suspendarea grevei pana pe 15 august, data limita promisa de ministru pentru plati. In cazul in care nu se vor primi banii, fermierii vor relua protestele.

“Intrerupem numai greva foamei. O facem pana pe data de 15 august. Daca in proportie de peste 90% promisiunea de a plati totalitatea banilor, cu exceptia problemelor care v-au fost prezentate — sunt aici in jur de 3.029 de fermieri, din cate imi aduc aminte din cifre, care au probleme si trebuie sa mearga la APIA sa si le rezolve…deci, intrerupem pana pe 15 august. Daca se vor plati banii, noi intrerupem definitiv si ne vedem de vacile noastre, de fermele noastre”, a spus Caras.

Totodata, Costel Caras i-a indemnat pe fermieri sa se intereseze la APIA daca au sau nu probleme si i-a sfatuit sa nu astepte sa fie sunati sau notificati de personalul Agentiei.

“Mergeti sau sunati la APIA si vedeti daca aveti probleme. Nu asteptati o notificare! Nu asteptati sa va sune cineva! Sunati, intrebati: ‘Am probleme?’ Daca sunt probleme, mergeti si rezolvati-le cat mai repede, pentru ca va fi o scuza: ‘N-am putut sa termin pe 15 august pentru ca fermierii au fost notificati si nu mers sa-si rezolve problema“, le-a spus Caras fermierilor.

In plus, el a spus ca, daca nu se vor face platile pana pe 15 august, vor fi proteste si in fata sediului dezvoltatorului de soft, Siveco, intrucat acesta raspunde in solidar cu APIA pentru contractul pe care l-a incheiat cu Agentia si pentru banii pe care i-a primit de la bugetul statului ca sa realizeze acest soft.

Daca nu se vor tine de promisiune APIA, ministerul, mai este implicata aici firma de soft — Siveco — noi nu ne vom intoarce numai aici (la minister — n. r.) cu protestul, ci vom merge si in fata Siveco, pentru ca ei raspund in solidar prin contractul pe care l-au facut, iar Siveco, prin banii pe care i-a luat — si sunt banii de la bugetul de stat — trebuie sa-si rezolve la timp obligatiile“, a avertizat Costel Caras.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.