In pofida pozitiilor Curtii de Conturi si Guvernului, deputatii au decis ca beneficiarii primelor de stat pentru locuinte nu trebuie sa justifice utilizarea dupa stagiul de cotizare minim de 5 ani

block-of-flats-2462069-1280.jpg

Beneficiarilor primelor de stat la contractele de economisire-creditare cu o durata de minimum 5 ani nu sunt nevoiti sa justifice utilizarea sumelor economisite in scop locativ, daca inainte de expirarea termenului limita nu au fost inregistrate restituiri din sumele economisite, au decis deputatii din comisia de buget. Acestia au lasat, astfel, nemodificata o prevedere a legislatiei privind bancile pentru locuinte, care a fost interpretata diferit de Curtea de Conturi si propusa spre modificare de Guvern.

Romania a introdus in 2004 cunoscutul sistem bauspar, de economisire in vederea obtineriii unui credit locativ. Astfel, celor dispusi sa economiseasca cel putin 5 ani la o banca pentru locuinte, de unde pot lua si un credit pentru renovare sau achizitie de locuinta cu costuri mai mici, statul le suplimenteaza anual castigul din dobanda cu o prima de 25% din suma depusa in acel an, dar nu mai mult de 250 de euro de persoana. Castigul maxim, de 25%, este obtinut depunand 1.000 de euro in fiecare an, iar pentru sume mai mari este avantajos daca sunt deschise conturi pe numele altor membri din familie, astfel incat fiecare sa primeasca cei maximum 250 de euro de la stat.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.