Oportunitati de finantare pentru intreprinderile sociale

bani-716x300.jpg

Furnizorii de microcredite si de finantare pentru intreprinderile sociale isi pot dezvolta capacitatea de a actiona pe piata printr-o noua initiativa a Comisiei Europene si a Fondului european de investitii (FEI), lansata la finalul anului trecut.

Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, a declarat: „Este o bucurie pentru mine sa lansez componenta dedicata consolidarii capacitatilor din cadrul EaSI, care, prin intermediul unor masuri structurale, va contribui la simplificarea accesului la finantare si va ajuta anumiti intermediari financiari sa-si dezvolte afacerile pe termen lung si sa ofere acces constant la fonduri microintreprinzatorilor si intreprinderilor sociale. Aceasta componenta raspunde nevoilor institutiilor financiare care doresc sa isi consolideze capacitatile si oferta de pe piata. Prin acest instrument, ne confirmam angajamentul de a stimula crearea de locuri de munca si cresterea economica si de a le ajuta pe cele mai vulnerabile persoane de pe piata muncii.”

Noua componenta investitionala face parte din Programul UE pentru ocuparea fortei de munca si inovare sociala (EaSI). Ea va consolida capacitatea anumitor intermediari financiari prin investitii de capital, in cea mai mare parte, pentru deschiderea de noi filiale, investitii in resursele umane, dezvoltarea de noi instrumente informatice sau finantarea anumitor cheltuieli. Aceste investitii vor contribui la cresterea ofertei si a oportunitatilor pentru utilizatorii de microcredite si intreprinderile sociale.

Context:

Scopul EaSI este de a contribui la indeplinirea obiectivelor UE in ceea ce priveste un nivel ridicat de ocupare a fortei de munca, garantarea unei protectii sociale adecvate, combaterea excluziunii sociale si a saraciei si imbunatatirea conditiilor de munca.

Programul „Garantia EaSI”, lansat in iunie 2015, este finantat de Comisia Europeana si gestionat de Fondul european de investitii. El ofera sprijin intermediarilor financiari care ofera microcredite intreprinzatorilor sau finantare intreprinderilor sociale, care altfel nu ar fi putut obtine finantare din motive legate de risc.

Fondul European de Investitii (FEI) face parte din Grupul Bancii Europene de Investitii. Scopul sau principal este acela de a sprijini microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Europa, oferindu-le acces la finantare.

Sursa: Reprezentanta Comsiei Europene in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.