Indemn al Ad Astra la boicotarea evaluarii proiectelor nationale de cercetare

log-300x100.png

In comunicatul Asociatiei Ad Astra din data de 01.05.2017, comunitatea stiintifica din Romania boicoteaza procesul de evaluare a proiectelor nationale de cercetare pana la acceptarea de catre minister a utilizarii evaluatorilor internationali atat pentru competitiile deja deschise cat si pentru cele viitoare.

Articolul 4(3) al Actului aditional nr. 10/2017 din 27.03.2017 incheiat intre MCI si UEFISCDI introduce in mod explicit si deliberat o preferinta nationala in privinta evaluatorilor, precum si criterii ierarhice de selectie, in contradictie cu Strategia Nationala de Cercetare-Dezvoltare-Inovare 2014-2020, care prevede ca obiectiv specific „Susţinerea aspiraţiei catre excelenţa in cercetarea la frontiera cunoaşterii prin internaţionalizarea cercetarii din Romania, evaluare internaţionala […]”. Aceste prevederi noi sunt perfect anti-stiintifice si, dupa stiinta noastra, nu isi gasesc echivalent niciunde in tarile dezvoltate stiintific. Ne exprimam dezacordul profund in privinta acestor modificari si cerem pastrarea sistemului de selectie a evaluatorilor utilizat in perioada 2011-2016.”

In completarea celor de mai sus, constatam ca MCI introduce o piedica in plus (vezi adresa 34399/10.05.2017) in utilizarea evaluatorilor internationali precum si limitarea accesului la proiecte a evaluatorilor nationali. Prin adresa antementionata un cercetator care doreste sa participe in procesul de evaluare trebuie sa primeasca girul conducerii institutiei din care face parte. Aceasta cerinta ridicola anuleaza practic definitiv posibilitatea de a avea experti evaluatori internationali pentru competitiile de proiecte nationale. Solicitam Ministerului Cercetarii si Inovarii anularea prevederilor de mai sus si revenirea la bunele practici din domeniu, prin:

  • Utilizarea preponderenta a evaluatorilor internationali in toate competitiile nationale de proiecte;
  • Consolidarea bazei de experti evaluatori deja constituita la nivelul UEFISCDI, prin folosirea exclusiva a criteriilor de selectie aferente competitiei PCE (Proiecte de Cercetare Exploratorie) 2016, conform Anexei 2 a Pachetului de Informatii, aprobat prin Decizia ANCSI nr. 9251/27.05.2016.

Sursa: AD ASTRA 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top