Parerile specialistilor difera cand vine vorba de perioada necesara constituirii unei firme in tara noastra. Aceste informatii utile pentru infiintarea unei societati comerciale va ajuta sa parcurgeti toate etapele necesare pentru inmatricularea unei firme in cel mai scurt timp.
Pentru a constitui dosarul de infiintare al unei societati comerciale este important sa obtineti urmatoarele documente:
- copie de pe carte de identitate sau pasaport al asociatilor;
- copie de pe carte de identitate sau pasaport al administratorului/ilor;
- copie de pe Contractul Spatiu al imobilului sau al spatiului comercial care va functiona ca sediul social al firmei (cu datele personale ale proprietarilor);
- alte documente importante in functie de tipul societatii comerciale.
Etapele importante ale infiintarii unei societati comerciale sunt urmatoarele:
1) Stabilirea obiectelor de activitate
Alegerea obiectivului principal de activitate si a obiectelor secundare se va face conform clasificarii din Codul CAEN Rev.2 (Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala). Aceasta clasificare cuprinde toate activitatile economice din tara noastra. Pentru a face o verificare anterioara este indicat sa accesati site-ul oficial al Registrului Comertului.
2) Alegerea formei juridice a societatii
Conform legislatiei in vigoare intreprinzatorii au posibilitatea sa aleaga din urmatoarele forme juridice in functie de structura si organizarea societatii comerciale:
- S.R.L. (societate cu raspundere limitata)
- S.N.C. (societate in nume colectiv)
- S.C.S. (societate in comandita simpla)
- S.C.A. (societate in comandita pe actiuni)
- S.A. (societate pe actiuni)
3) Alegerea denumirii firmei si a emblemei societatii
Verificarea disponibilitatii firmei si a emblemei se poate face accesand site-ul oficial al Registrului Comertului la adresa de web http://recom.onrc.ro/index.htm user:guest, parola:guest.
Inaintea alegerii denumirii firmei este recomandat sa aveti in vedere urmatorii factori:
- firma este defapt numele sub care un intreprinzator isi exercita dreptul de comercializare si semneaza actele importante;
- emblema si firma trebuie sa se deosebeasca de denumirea altor societati;
- emblema si firma nu trebuie sa contina sintagme specifice autoritatilor si institutiilor publice centrale sau locale in lipsa unei aprobari speciale de la autoritatile competente;
- pentru a inregistra denumiri care contin cuvintele precum: „institut”, „roman”, „national” sau derivatele acestor sintagme este nevoie de acordul Secretariatului General al Guvernului.
- verificarea emblemei si a denumirii firmei se va face de catre oficiul Registrului Comertului inainte de redactarea Actului Constitutiv ai societatii.
4) Stabilirea sediului social al firmei
Conditia esentiala pentru a inregistra o societate comerciala este stabilirea unui sediu social. Sediul social poate fi:
- un spatiu obtinut printr-un contract de comodat, de uzufruct, de uz sau de leasing imobiliar;
- o proprietate a unuia dintre asociati (prezentarea contractului de vanzare-cumparare sau a certificatul de mostenire);
- un spatiu inchiriat prin contract de sub-inchiriere sau inchiriere inregistrat la organele fiscale local.
- gazduirea sediului social la un cabinet de avocatura care ofera acest serviciu juridic. Serviciul de gazduire sediu social este util tuturor presoanelor care doresc sa-si infiinteze o firma si nu au sediu social. Pentru mai multe informatii legate de serviciul de gazduire sediu social accesati urmatorul link: http://www.avocat-firme.info/gazduire-sediu-social.html
5) Depunerea dosarului de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului
Dosarul de inregistrare se va depune la Biroul Unic din cadrul Oficiului Registrului Comertului de pe langa tribunalul in a carei arie teritoariala se va afla sediul social al firmei. Documentele se vor depune de fondatorii societatii, de administratori sau de reprezentantii asociatilor.
6) Achitarea taxelor pentru inmatricularea firmei
HG nr.913/2004 privind aprobarea taxelor si tarifelor pentru operatiunile efectuate de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale publicata in M.O. nr. 589/2004 prevede taxele percepute de catre Oficiul Registrului Comertului.
Astfel pentru inmatricularea unei societati comerciale, Oficiul Registrului Comertului percepe o taxa de aproximativ 450 RON.
Alte informatii suplimentare:
- Care sunt costurile totale de infiintare a firmei?
- Care sunt actele necesare pentru infiintarea unui SRL?
- Cum pot gazdui sediul social la un cabinet de avocatura?
Aflati pe www.avocat-firme.info
Acest articol v-a fost oferit de Cabinet de avocatura Leonte Oana Madalina
Web: http://www.avocat-firme.info
Tel: 0722 236 175
Email: [email protected]
Foarte tare! Ati pus stabilirea obiectivelor pe primul loc. este foarte important. Felicitari pentru articol! 🙂