Initiatorul Start-Up Nation acuza tergiversarea programului pana in 2020

Start-up-Nation-Romania-01.png

Editia curenta a programului Start-Up Nation, demarata in 2018, va fi implementata de fapt pana in anul 2020, dupa modul cum arata draftul de buget pe anul 2019, avertizeaza vineri Florin Jianu, cel care a initiat programul de finantare.

„Ce se poate observa in bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, este ca in cazul programului „Start-Up Nation”, sunt bani pentru semnarea pana la data de 28 iunie a aproximativ 2200 de contracte si, probabil, la rectificarea bugetara din august, se vor aloca credite de angajament pentru semnarea contractelor cu restul de firme. Acest lucru inseamna cert ca, in acest moment, sunt prevazuti bani pentru plata a doar 1400 de firme, restul urmand a fi contractati dupa rectificarea bugetara, pana in data de 15 noiembrie, asa incat implementarea propriu-zisa va fi in anul 2020″ – a spus presedintele Cosniliului National pentru intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

El a atras atentia si asupra scaderii bugetelor altor programe pentru IMM-uri.

„In ceea ce priveste programul pentru dezvoltarea comertului, a scazut alocarea atat a creditelor de anagajament cat si a creditelor bugetare, cu 70%, avand alocate de la 50 de milioane lei anul trecut, la numai 15 milioane anul acesta, acest lucru insemnand o scadere de la 200 de firme cat au fost finantate anul trecut, la 60 de firme.

Aceeasi scadere a creditelor de angajament a fost sesizata si in cazul programului de microindustrializare, de la 74.359 mii lei la 22.678 mii lei, insemnand ca numarul de firme finantate scade de la 200 la 55”, a mai spus Jianu, intr-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Reamintim ca in draftul de buget propus joi de Ministerul Finantelor, programul Start-Up Nation ar urma sa aiba alocati 444 de milioane de lei, credite de angajament, in bugetul de stat pe anul 2019, ceea ce ar ajunge pentru contracarea a numai 2.220 de firme beneficiare in acest an. De asemenea, sunt propuse fonduri de 383 de milioane de lei, sub forma de credite bugetare.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, spune ca a discutat vineri cu ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, pentru asigurarea de credite de angajament de 2 miliarde de lei in bugetul de stat pe anul 2019, pentru programul Start-Up Nation 2018-2019.

„Creditele de angajament in valoare de 2 miliarde de lei, necesare pentru derularea Programului Start-Up Nation, sunt certe si vor aparea in Bugetul de stat pe 2019. Am lamurit acest aspect in discutiile pe care le-am avut astazi cu ministrul Finantelor. ii incurajez pe antreprenori sa depuna in continuare proiectele din sesiunea actuala. Numarul planurilor de afaceri inregistrate a ajuns la 20.400, astazi la ora 11. Experienta anilor anteriori a aratat ca SUN a ajutat in mod real productia si serviciile de calitate, a generat locuri de munca sustenabile si povesti de succes” – a scris Oprea, pe Facebook.

Creditele de angajament au nevoie sa fie transformate in credite bugetare, pentru a se putea face plati din ele. Transformarea se poate face doar prin rectificare bugetara, nu mai devreme de iulie 2019.

Sursa: Startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top