Inscriere Startup Nation: Cate dosare s-au depus in primele 3 saptamani

bani16.jpg

In primele 3 saptamani ale programului Start-up Nation 4.389 de firme si-au depus planurile de afaceri pentru finantarea nerambursabila de pana in 200.000 de lei de la stat.

Cifrele sunt consemnate joi, la ora 10.00, cand s-au implinit primele trei saptamani de la lansarea aplicatiei on-line e site-ul aippimm.ro . in circa 7 ore s-a mai inscris 163 de firme, ajungand la 4553 de planuri de afaceri depuse, pana joi, la ora 17.00.

De asemenea, circa 11.000 de conturi de utilizatori erau create in aplicatia electronica.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ilan Laufer, a declarat, joi, pentru StartupCafe.ro ca se asteapta ca in ultima saptamana care a mai ramas din perioada de iscriere, pana pe 14 iulie, sa se inscrie majoritatea solicitantilor, iar bugetul se va epuiza.

”Ma astept sa se se epuizeze tot bugetul. Din experienta programelor anterioare, 50% dintre aplicanti se inscriu in ultimele 3 zile”, a spus Laufer, pentru StartupCafe.ro.

De asemenea, vineri, 7 iulie, ar urma sa fie stabilite si bancile partenere, care vor acorda credite-punte beneficiarilor din program, ceea ce ar putea sa impulsioneze mai mult inscrierile in ultima saptamana – considera guvernantii.

Ilan Laufer a apreciat ca 99% dintre aplicanti opteaza pentru suma maima acordata, de 200.000 de lei, motiv pentru care bugetul va putea fi epuizat cu circa 8.500 de firme inscrise.

Bugetul programului Startup Nation, editia 2017, este de 1,7 miliarde de lei.

Din acesti bani, 500 de milioane de lei sunt credite bugetare, care urmeaza sa fie suportate de stat catre beneficiari, pentru ca apoi statul sa-si recupereze banii din fonduri europene. Din acesti bani po fi finantate firme din mediul urban, in afara de Bucuresti si judetul Ilfov.

Restul de 1,2 miliarde de lei sunt credite de angajament, care necesita o rectificare bugetara pentru alocarea efectiva. Acesti bani vor putea fi folositi de beneficiarii din Bucuresti, Ilfov si mediul rural national.

Pentru rectifiarea bugetara, Ministerul pentru Mediul de Afaceri va putea cere Ministerului Finantelor alocari cat sa acopere cheltuielile care vor fi decontate anul acesta de catre beneficiarii in cauza. Pentru aceasta, vinerea viitoare, dupa incheierea inscrierii, se vor insuma transele de plata cerute pentru anul 2017 prin planurile de afaceri depuse on-line in programul Start-up Nation.

In functie de planificarea cheltuielilor prevazuta in planurile de afaceri ale plicantilor, la rectificarea bugetara care se pregateste presiunea bugetara pe guvern, in 2017, va putea fi mai mica de 1,2 miliarde de lei, cat sunt creditele de angajament. Astfel, banii pentru platile planificate de beneficiari in 2018 vor fi alocati prin bugetul pe 2018.

In cadrul Programului Start Nation, microintreprinderile si firmele mici si mijlocii (IMM) infiintate dupa data de 30 ianuarie 2017 ar putea obtine fonduri nerambursabile de la stat in valoare de pana la 200.000 de lei, pentru investitii, in anumite conditii.

Guvernul a alocat 500 milioane lei, credite bugetare, care vor putea fi folosite pentru finantarea solicitantilor din mediul urban, in afara Bucurestiului si a judetului Ilfov, bani care ar urma sa fie decontati ulterior de stat de la Uniunea Europeana. De asemenea, pentru firmele din Bucuresti, Ilfov si mediul rural national sunt credite de angajament de 1,2 miliarde de lei, insa este necesar ca Guvernul sa adopte o rectificare bugeara pentru alocarea efectiva a acestor bani in buget.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top