Înscrieri: 17.000 de euro granturi totale și finanțări pentru antreprenori cu startup-uri în HoReCa

restaurant.jpg

Un accelerator de afaceri specializat pe HoReCa – restaurante, baruri, cafenele – așteaptă antreprenorii cu startup-uri sau idei noi de afaceri să se înscrie într-un program de incubare de 6 săptămâni la capătul căruia vor putea primi granturi și finanțări pentru afacerile lor.

Discutăm la Podcastul Antreprenorilor, Episodul 7, cu Robert Agarici, coordonatorul HoReCa Business Accelerator despre:

 • Ce șanse de supraviețuire au afacerile cu baruri, restaurante, cafenele în primul an de activitate.
 • Ce este HoReCa Business Accelerator și cum se desfășoară programul.
 • Ce tip de startup-uri, idei de afaceri HoReCa sunt căutate
 • Mentori și Ateliere
 • Cu ce te ajută practic programul de accelerare. Cât sunt granturile (premiile) și pentru ce se acordă

Poate nu îți plac cifrele dar, dacă nu știi la ce te bagi, e bine să ai, totuși, un punct de plecare. Nu vreau să te descurajez, doar te informez:

 • 6 din 10 afaceri falimentează în mai puțin de un an; mai exact în primele 9 luni. Și asta fără să pui la socoteală pandemie, restricții, lockdown.
 • Dacă ai trecut de primul an, mai reține un procent: 80% o dau în bară în primii cinci ani.
 • Datele sunt de la HORA, Organizaţia Patronilor de Hoteluri şi Restaurante din România, deci ia cifrele în serios căci vin de la oameni care știu ce vorbesc.
 • Cea mai des întâlnită greșeală a antreprenorului care începe o afacere în HoReCa: planul financiar prost făcut. Asta înseamnă că îți planifici venituri mai mari și cheltuieli mai mici decât în realitate.
 • Apropo de exagerat veniturile: în 2019, deci înainte de pandemie, românii erau printre ultimii, în UE, la cheltuielile pentru restaurante, hoteluri respectiv catering, raportat la totalul cheltuielilor unei gospodării.
 • Procentele – 5,2% pentru hoteluri, restaurante, respectiv 3,8% pentru catering sunt aproximativ la jumătate față de media UE.Deci, dacă modelul tău de reușită cu bar, restaurant, cafenea se inspiră de la spanioli, greci sau chiar italieni, aruncă o privire pe Eurostat pentru că, în realitate, ești cam departe de ei.
 • E drept, procentele de mai sus sunt mici, dar asta poate fi o oportunitate care arată că e loc, berechet, de creștere. Îți trebuie deci o idee bună și, mai important, un plan solid.

”Practic 2 din 10 business-uri trec de primii cinci ani de activitate. Trebuie să înțelegem din capul locului că HoReCa este o industrie a pasiunii. Foarte mulți dintre noi s-au gândit măcar o dată în viață să conducă propriul bar, pub, restaurant, cafenea… Mai ales dacă ai câțiva bani puși deoparte și nu știi să scrii cod sau să investești la bursă HoReCa pare, din exterior, o industrie cât de cât accesibilă”, spune Robert Agarici, coordonatorul acceleratorului… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.