Intalniri judetene pentru identificarea produselor cu potential de recunoastere la nivel european

6cfb9b415fc2b3862550054cf9c47ec7_XL.jpg

In perioada martie – mai a.c. au avut loc in 20 judete intalniri de lucru organizate de catre directiile agricole, ca urmare a solicitarii conducerii MADR, tinand cont de obiectivul fixat prin programul de guvernare referitor la inregistrarea unui numar de 14 produse cu indicatie geografica pana in anul 2020.

Astfel, in judetele Tulcea, Galati, Braila, Brasov, Valcea, Hunedoara, Cluj, Sibiu, Arad, Mures, Neamt, Suceava, Bistrita Nasaud, Maramures, Salaj, Bihor, Satu Mare, Botosani, Iasi si Bacau au avut loc prezentari ale legislatiei europene si nationale care reglementeaza modul de obtinere a recunoasterii la nivel european al unor produse cu caracteristici speciale, cu traditie de producere si cu o calitate superioara.

La aceste intalniri au participat in medie un numar de 50 persoane din diferite sectoare de activitate, in principal mici fermieri, producatori agricoli, procesatori din domeniul agroalimentar, reprezentanti ai Grupurilor de Actiune Locala – GAL, reprezentanti ai fundatiilor si asociatiilor din domeniu.

De asemenea, au fost prezenti si presedintii Consiliilor Judetene, prefecti, primari, directori ai institutiilor publice deconcentrate (APIA, AFIR, ANSVSA, ANPC), factori de decizie locali care pot determina evolutii pozitive in dezvoltarea segmentului de produse cu indicatie geografica.

In urma acestor intalniri au fost identificate o serie de produse cu potential de inregistrare pe schemele de calitate europene si nationale dintre care amintim: Telemea de Vaideeni, Telemea de Sibiu, Branza de burduf de Bran, Gem de rabarbar, Branza de Gulianca, Salata tulceana cu icre de stiuca, Virsli de Hunedoara, Paine de Pecica, Salam de Nadlac, Salinate, Usturoi de Copalau, Ceapa de Pericei, sunca ardeleneasca, Varza de Toboliu, Bere nemteana, Cobza cu pastrav afumat de Valea Putnei etc.

Reamintim ca in prezent Romania are inregistrate ca indicatii geografice patru produse alimentare: Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din tara Barsei (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP). Alte trei produse se afla in analiza la Bruxelles respectiv Carnati de Plescoi ((IGP), Scrumbie de Dunarea afumata (IGP) si Cascaval de Saveni (IGP). Tot ca indicatii geografice protejate sunt inregistrate si se afla intr-un proces de verificare si un numar de noua bauturi spirtoase: Vinars Tarnave, Vinars Segarcea, Vinars Murfatlar, Vinars Vaslui, Vinars Vrancea, Palinca, Horinca de Camarzana, tuica de Arges, tuica Zetea de Mediesu Aurit.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top