INTERVIU Adriana Popescu, coordonator Fondul ONG: „Incurajam ONG-urile sa-si scrie singure cererea de finantare”

Adriana_Popescu2.jpg

Adriana_PopescuAdriana Popescu este project manager la Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si ocupa de coordonarea programului Fondul ONG in Romania.

In aceasta calitate, ea desfasoara un adevarat „tur de forta” prin marile orase ale tarii, explicand ONG-urilor ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a accesa cele aproape 16 milioane de euro disponibile in prima etapa a programului.

Adriana Popescu a explicat pentru Finantare.ro cateva aspecte legate de procedura de selectie a beneficiarilor.

Finantare.ro: Exista o tentatie pentru proiecte orientate spre copii si tineri, pentru ca au un prag mai mare de finantare. Cum veti proceda daca veti constata la un moment dat ca exista componente foarte „curtate” si altele mai putin cautate?

Adriana Popescu: In principiu pe toate componentele, intotdeauna exista o lista de rezerva care poate fi finantata. Daca se vor face realocari, in mod sigur vor merge catre lista de rezerva. Inca nu avem suficiente informatii, nu avem o parere formata, dar in momentul in care vom avea listele finale de la evaluatori, cu punctajele, atunci se va vedea si calitatea proiectelor. De exemplu, pe Fondul Elvetian au fost proiecte care au picat cu punctaje foarte mari si la diferente de punctaj foarte mici fata de primele clasate. Si atunci, in functie de punctajul maxim sub care tragem linie, trebuie sa vedem pe fiecare componenta in parte unde sunt proiectele cele mai de calitate, insa deocamdata estimam realocari doar intre subcomponente, nu si intre o componenta si alta.

Finantare.ro: Din experienta altor programe, de exemplu POSDRU (care au anuntat zilele acestea ca se amana cu o saptamana termenele-limita), exista posibilitatea sa se intample acelasi lucru si la Fondul ONG?

A.P.: In principiu, nu. Nu o sa facem asta. Termenele-limita sunt clare, nu s-a intamplat niciodata. Cel putin cand e depunere de dosar de cerere de finantare, in mod sigur nu se decaleaza. Pentru scrisori de intentie – poate doar daca pica internetul in toata tara – deci doar in cazuri exceptionale, ceea ce pana acum oricum nu s-a intamplat. Apoi vine Runda II foarte repede, estimam in prima parte a anului 2014, iar noi trebuie sa contractam foarte repede proictele acestea, iar organizatiile asteapta sa inceapa, pentru ca nu prea mai sunt alte fonduri disponibile.

Finantare.ro: Ce sfaturi aveti pentru organizatiile care doresc sa deruleze proiecte prin Fondul ONG?

A.P.: Putem primi intrebari prin e-mail si prin telefon. Este foarte important sa lucreze, sa-si scrie singuri cumva cererea de finantare, sa nu apeleze la persoane care nu cunosc organizatia. Este foarte important, pentru ca dupa aceea ei vor trebui sa implementeze. Ei cunosc situatia din teren, ei stiu care sunt problemele, care este capacitatea lor si asa mai departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top