Drd. ing. Romeo Ilie este inginer automatist si activeaza in calitate de Senior Consultant de peste 10 ani in consultanta in management si afaceri, fiind validat de catre AMCOR/ICMCI ca Certified Management Consultant (CMC).
Anterior a lucrat timp de peste 30 de ani in activitatea de cercetare in informatica si alti 10 ani in domeniul programelor de cercetare si integrare europeana, indeplinind functii de cercetator stiintific si sef de laborator de cercetare in cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica – ICI Bucuresti (1971-2002) si de sef de departament in cadrul Academiei Romane (2002-2012).
A participat in calitate de cercetator sau coordonator national in peste 20 de proiecte de cercetare finantate de Comisia Europeana prin Programele Cadru 4, 5, 6 si 7 de Cercetare, Dezvoltare si Inovare.
A urmat cursuri de pregatire si specializare (managementul strategic al activitatii de cercetare, dezvoltare si inovare, sisteme informatice complexe, consultanta in management si afaceri, studii prospective – foresight) in Romania, Statele Unite (bursa IREX), Turcia si Anglia (foresight pentru organizatori si practicieni).
Finantare.ro: Cum v-ati descrie pe dumneavoastra, ca si consultant si echipa in care lucrati?
Drd. ing. Romeo Ilie: Ca sa ma pot prezenta si descrie ca si consultant, ar trebui sa mentionez ca fac parte din prima generatie de absolventi ai cursurilor Facultatii de Automatica din cadrul Institutului Politehnic din Bucuresti. Fac aceasta precizare intrucat pregatirea inginereasca din domeniul automaticii si calculatoarelor „m-a inarmat” cu o teorie solida referitoare la lumea care ne inconjoara: teoria sistemelor.
Atunci am invatat, iar ulterior, pe intregul parcurs al vietii mele de inginer, cercetator stiintific si consultant mi s-a confirmat, ca intreaga organizare a lumii materiale este de natura sistemica.
Teoria sistemelor, mai mult sau mai putin automate, mi-a ordonat si „dirijat” propriul meu sistem de gandire si actiune. Este, cred eu, „cauza” principala a succeselor mele in activitatea profesionala. La aceasta „cauza” as adauga si usurinta de a purta un dialog, de a intelege „din prima” intentiile si nevoile interlocutorului, de a formula si prezenta idei clare, structurate si organizate astfel incat sa fie percepute usor de catre orice interlocutor.
Nu in ultimul rand, expertiza pe care o detin in domeniul cercetarilor si studiilor prospective (foresight) mi-a oferit cadrul teoretic si practic adecvat pentru abordarea problemelor de management strategic al afacerilor: definirea unei viziuni, identificarea caracteristicilor interne si externe care pot determina succesul (sau insuccesul!) unei afaceri pe baza analizei de tip SWOT, elaborarea si derularea unor sondaje de tip Delphi, elaborarea de scenarii si „foi de parcurs” (roadmaps) pentru atingerea obiectivelor si implinirea viziunii, elaborarea de modele investitionale si de guvernanta a afacerilor.
Si toate aceste caracteristici si aptitudini/experiente personale si-au pus si inca isi pun amprenta asupra modului in care echipele cu care am lucrat si lucrez in continuare abordeaza activitatea de consultanta in management si afaceri.
De cat timp activati pe piata consultantei si ce experiente relevante ne-ati putea impartasi?
R. Ilie: Consultant sunt de cand ma stiu! La inceputul carierei de inginer si, ulterior, de informatician, am efectuat multe „analize de sistem” pentru sisteme tehnologice si/sau de productie, am „pus diagnostice” pentru situatiile anormale sau ineficiente de functionare a acestora, am oferit solutii pentru „optimizarea” proceselor si am contribuit la proiectarea de sisteme de informare si de suport pentru decizie, bazate pe tehnologia informatiei si comunicatiilor (TIC), pentru persoanele cu functii de decizie care aveau in responsabilitate optima si eficienta functionare a organizatiei, dar si a „sistemelor” tehnologice si de productie.
Acest tip de activitate a reprezentat o mare oportunitate pentru mine de a intra in „bucataria” si „tainele” unor sisteme tehnologice si de productie si a unor organizatii din cele mai diverse domenii de activitate: industria siderurgica, industria zaharului, industria lacurilor si vopselelor, industria energetica si electrotehnica, agricultura, dar si medicina, industria farmaceutica si administratia publica locala si centrala. Ca sa poti „diagnostica”, trebuie sa cunosti mai intai „regulile” dupa care se desfasoara procesele tehnologice/bilogice la nivelul organizatiei (organismului) „consultate”!
Pe „piata de consultanta” asa cum este ea definita in „epoca moderna” am intrat in 2003, cand am facut un studiu al pietei de TIC din Romania pentru o firma din Grecia care dorea sa investeasca in acest domeniu in Romania. In 2006 am intrat, impreuna cu societatea EUROGRAPH RAM IMPEX SRL, intr-o ampla activitate de consultanta in cadrul programului national IMPACT (coordonat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica – ANCS) destinat pregatirii participarii institutelor publice de cercetare si organizatiilor private la viitorul program de finantare prin Fonduri Structurale (actualul POS CCE).
Am coordonat realizarea a peste 50 de cereri de finantare si documente suport (studii de fezabilitate, studii de piata, planuri de afaceri, analize economice, proiecte de modernizare a infrastructurilor de cercetare etc), multe dintre organizatiile care au fost consiliate participand cu succes la Apelurile lansate pe POS CCE in cadrul programelor de finantarea europeana nerambursabila (FEDR, FSE).
In cadrul POS CCE rata de succes a cererilor de finantare sprijinite de mine si de echipa de consultanti a EUROGRAPH a fost de peste 90%!
Ulterior obtinerii finantarii, in urma participarii la procedurile legale de achizitie de servicii, am castigat si oferit servicii de consultanta pentru managementul proiectelor castigatoare, unele dintre ele implementandu-se deja cu succes!
Ce tipuri de finantari ati intermediat pana in prezent?
R. Ilie: Principala mea arie de competenta este cea legata de tehnologiile si investitiile in tehnologii care asigura o crestere a productivitatii si competitivitatii produselor si activitatilor economice si de cercetare (POS CCE, toate axele), dar am rezultate pozitive si in domeniul sistemelor de educatie si pregatire profesionala continua (POS DRU), sisteme de monitorizare si protectie a mediului (POS Mediu), investitii in sectorul rural, atat in domeniul agricol (PNDR), cat si in cel economic, administrativ si turistic (POR).
Nu in ultimul rand, am intermediat relatiile dintre beneficiari si banci in vederea achizitionarii de produse bancare necesare asigurarii unui climat financiar sanatos si propice implementarii proiectelor.
Care sunt principalele beneficii pe care le aduc consultantii in relatia beneficiar-autoritati-finantator?
R. Ilie: Consultantii si firmele de consultanta in general joaca rolul unui liant intre Autoritatile de Management/Organismele Intermediare (AM/OI) si beneficiar, intre dorintele, nevoile si viziunile beneficiarilor si rigoarea procedurilor aplicate de AM/OI atat in ceea ce priveste evaluarea si clasificarea proiectelor, cat mai ales in cursul procesului de implementare. In majoritatea cazurilor beneficiarii doresc sa faca o investitie, stiu ce vor, dar nu stiu cum si din ce surse pot obtine finantare.
De foarte multe ori discutiile cu beneficiarii releva ca acestia doresc sa abordeze toate problemele care greveaza dezvoltarea societatii, dar nu stiu ca sunt foarte putine situatiile in care aceste probleme isi pot gasi rezolvarea printr-un singur proiect finantat dintr-o singura sursa.
Abordarea sistemica a nevoilor beneficiarilor, o analiza detaliata a acestora permite consultantului sa grupeze problemele societatii astfel incat sa se poata formula mai multe obiective care sa poata fi potential solutionate prin aplicarea la mai multe Operatiuni sau Programe Operationale, inclusiv la finantari prin Programul National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare si Programele cadru de Cercetare-Dezvoltare-Inovare finantate de Comisia Europeana.
Consultantul trebuie sa dispuna de un astfel de bagaj de cunostinte (tehnice, tehnologice, manageriale, economice, financiare) incat sa poata identifica sursele de finantare pentru fiecare din problemele cu care se confrunta beneficiarul.
Putem spune ca rolul consultantului in cadrul unei societati poate fi asimilat cu cel al unui “medic de familie”, in fata caruia te “deschizi” cu toate problemele si caruia ii furnizezi informatii cu privire la “simptomele” sub care aceste probleme se manifesta la nivelul societatii, astfel incat acesta, in baza unui “protocol” de evaluare sa poata pune un “diagnostic” si sa ofere o linie de “tratament” pentru ameliorarea simptomelor si vindecarea “bolii” beneficiarului.
Asa cum medicina reprezinta pentru sanatatea oamenilor stiinta care poate contribui la o stare de bine si la marirea “sperantei de viata sanatoasa”, consultanta reprezinta o “arta” de a oferi solutii pentru cresterea eficientei, eficacitatii, productivitatii si competitivitatii organizatiilor publice si private, precum si durabilitatea institutionala, financiara si comerciala a acestora.
Cum vedeti viitorul pietei finantarilor in Romania?
R. Ilie: Continuand analogia cu medicina prezentata anterior, finantele reprezinta “sangele” necesar si indispensabil vietii economice si sociale a organizatiilor, fie ele publice sau private. Dezvoltare inseamna, pe langa nevoia de resurse umane cu inalt nivel de pregatire, competenta si profesionalism si nevoia de resurse financiare pentru investitii in tehnologii “high-tech”, in modernizari continue ale infrastructurii de productie si/sau cercetare, in pregatirea “pe tot parcursul vietii” a celor implicati direct in productia de bunuri, furnizarea de servicii sau realizarea de lucrari.
Din acest punct de vedere, tinand cont de nivelul economic la care se afla Romania in contextul EU27, tara noastra va avea nevoie in continuare de resurse finaciare care sa accelereze procesul de reducere a decalajelor mari fata de tarile dezvoltate ale Europei si lumii.
De aceea cred ca piata finantarilor in Romania va cunoaste o dezvoltare continua, concentrata in special pe “produsele financiare” oferite de bugetul de stat sau de bugetul Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, la care insa se vor adauga si ofertele din partea sectorului privat sub forma de “venture capital”, “business angels” s.a.
Spuneti-ne cateva motive pentru care v-ar alege pe dumneavoastra un potential beneficiar.
R. Ilie: Acea “mica” insigna de pe reverul stang al hainei reprezinta recunoasterea unei activitati “de o viata”: Certified Management Consultant, atestat de catre AMCOR si International Council of Management Consulting Institutes (ICMCI).
Nu mai enumar alte motive speciale pentru ca cineva sa faca o astfel de alegere. Potentialii beneficiari care au ajuns la raspunsul de la aceasta intrebare cu siguranta au gasit aceste motive in raspunsurile date la primele 5 intrebari!
Cum pot apela la serviciile dumneavoastra utlizatorii site-ului Finantare.ro?
R. Ilie: Cel mai simplu este prin e-mail:[email protected] sau telefonic: 0744.777.706. Sunt disponibil “24 din 24, 7 din 7” si putem planifica si organiza oricand o “prima consultatie” (gratuita!) “face-to-face” sau virtuala (pe net) pentru evaluarea “simptomelor” si identificarea posibilelor “cauze” ale simptomelor descrise.
Ca “medic de familie” (consultant), voi fi alaturi de beneficiarul meu, voi asigura un comportament etic si profesionist, voi pastra cu rigurozitate confidentialitatea dialogurilor (simptome, cauze, diagnostic, tratament specific) si voi participa solidar cu el la succesul aplicarii “tratamentului”!
Finantare.ro este partener AMCOR