INTERVIU Raluca Teodor, coordonator Fondul pentru Inovare Civica: Programul este focusat pe civism si mobilizarea cetatenilor si implicarea lor directa in dezvoltarea comunitatiilor in care traiesc

crop_interviu_Raluca_Teodor.jpg

crop_interviu_Raluca_TeodorRaluca Teodor este coordonatorul Fondului pentru Inovare Civica, programul de finantare al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Si-a inceput activitatea in sectorul neguvernamental acum 15 ani, ca voluntar. Este certificata in management de proiect si advocacy. O parte importanta a activitatii sale a fost dedicata designului, implementarii si evaluarii de proiecte, atat in sectorul neguvernamental cat si in cel privat si administratia centrala. Raluca s-a alaturat cu entuziasm Fondului pentru Inovare Civica, un program ce combina in mod fericit ariile sale principale de interes: management de proiect & grants si democratie si participare.

Finantare.ro: Fondul pentru Inovare Civica a fost lansat prima data in 2012. Ce modificari benefice aplicantilor au fost aduse de atunci acestui program de finantare?

Raluca Teodor: Inca de la inceput, Fondul pentru Inovare Civica s-a vrut a fi un program flexibil, putin birocratic si usor de accesat de catre organizatii, fara ca acestea sa fie nevoite sa apeleze la servicii externalizate.  Aceasta flexibilitate a fost permisa si de faptul ca fondul a fost sustinut exclusiv de donatori privati, precum Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe sau companii responsabile social ca OMV PETROM si Raiffeisen Bank.
In ceea ce priveste procesul de aplicare, acesta a fost de la bun inceput unul in etape, sau cum am spune in termeni mai tehnici, o procedura cu pre-selectare. Astfel, aplicantii transmit initial o scrisoare de intentie care furnizeaza elementele esentiale ale proiectului. Ulterior, cei selectati trimit o propunere de proiect completa.
Din 2014, procesul de aplicare se desfasoara exclusiv online, prin intermediul platformei noastre www.finantare.fdsc.ro.
Anul 2015 a venit si el cu schimbari. Incepând cu acest an, programul se deruleaza in parteneriat cu Romanian-American Foundation, care se alatura FDSC intr-un efort de a incuraja comunitatile sa isi contureze propriile modele de dezvoltare si implicare civica. Astfel, in urmatorii 5 ani programul se va adresa cu precadere organizatiilor mici, cu buget sub 60.000 dolari/ an. Grila de evaluare a suferit si ea modificari, astfel incat ideile inovatoare, dar si organizatiile care nu au mai beneficiat de granturi pana acum, sa primeasca puncte in plus.

Finantare.ro: Care este valoarea grantului si cine poate aplica pentru a obtine fonduri nerambursabile?

Raluca Teodor: Valoarea grantului este de 60.000 lei, aproximativ 15.000 dolari. Solicitanti pot fi ONGurile infiintate legal si cu sediul in Romania. Ele trebuie sa fie constituite si sa functioneaza in baza OG 26/2000 sau Legii 21/1924 cu privire la asociaţii şi fundaţii, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, ele trebuie sa fie independente de guvern şi alte autorităţi locale, regionale şi naţionale, de persoane juridice cu scop lucrativ si de partide politice.

Finantare.ro: Responsabilizarea cetatenilor si educatia civica fac parte din initiativele sprijinite prin acest program. Cum ati putea caracteriza Romania la capitolul spirit civic?

Raluca Teodor: Daca ne uitam la statistici, Romania nu sta foarte bine la acest capitol. Cifrele arata ca doar 4% dintre romani si-au declarant apartenenta la un ONG iar in ceea ce priveste educatia civica, aceasta este de multe ori cel mult o disciplina optionala. In acelasi timp insa, privesc la cateva intamplari din ultimele doua saptamani. La Gala Societatii Civile acesta a fost premiat un proiect din Iasi care vorbeste despre mobilizarea cetatenilor impotriva taierii teilor. La Targul de initiative cetatenesti din Bucuresti au fost prezente 14 grupuri de actiune, o parte deja constituite in organizatii neguvernamentale. Un roman din strainatate mi-a vorbit despre planurile asociatiei lui de a face educatie civica in Romania, la firul ierbii. Un grup de doctoranzi planuieste sa construiasca o curricula petru materia “Educatie Civica” la liceu.
Da, spiritul civic s-a trezit mai lent la noi dupa ‘89, ce-i drept, dar cand ma uit la acesti oameni, cand ma uit inclusiv la miscarile de protest, acelea pasnice, din ultimii ani sunt optimista in ceea ce priveste civismul la romani pe viitor.

Finantare.ro: Care ar fi motivele principale pentru care un ONG s-ar inscrie in acest program?

Raluca Teodor: Este un program care incurajeaza in special organizatiile mici. Poate fi o experienta de invatare pentru acestea, inclusiv in ceea ce priveste administrarea de granturi. Sunt organizatii care au inceput cu un grant CIF si care apoi au reusit sa accese programe de finantare mai complexe, cu sume mai mari.
Procedura de aplicare este una simplificata iar pentru organizatiile care trec de etapa scrisorii de intentie, vom oferi si training in domeniul managementului de proiect.

Dincolo de aceste aspecte tehnice, este un program focusat pe civism si mobilizarea cetatenilor, dialogul acestora cu autoritatile, implicarea lor directa in dezvoltarea comunitatiilor in care traiesc. Este un domeniu lasat putin in umbra de alte programe de finantare dedicate in special proiectelor sociale, de ocupare.
Prin urmare, un ONG care isi doreste sa creasca nivelul de implicare a cetatenilor, are motive clare sa se inscrie.

Finantare.ro: Care sunt cele mai frecvente probleme intalnite de beneficiari in procesul de aplicare?

Raluca Teodor: La aceasta intrebare ar raspunde probabil mai bine aplicantii. Raportandu-ma la intrebarile pe care le primim, cred ca ramane o provocare plierea proiectelor pe obiectivele programului. Vorbim despre inovare civica si uneori, fiecare intelege altceva prin asta. O alta provocare ar fi si procesul de aplicare online, cu care unii aplicanti se familiarizeaza mai greu.

Finantare.ro: Ce sfat le-ati transmite cititorilor Finantare.ro?

Raluca Teodor: Un sfat pe care il dau oricui vrea sa aplice pentru orice fel de finantare- Cititi cu atentie Ghidul Solicitantului inainte de a planifica un proiect. Si nu in ultimul rand, sa profite de sansa acestui program de finantare pentru a educa si activa cetateni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top