INTERVIU Nicoleta Rusu, consilier programe pentru IMM: Programul START se va lansa pe 22 iunie si programul Comert pe 6 iulie

nicoleta-rusu-interviu.png

Nicoleta-RusuNicoleta Rusu e absolventa a Scolii Doctorale de Economie si Administrarea Afacerilor din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi. In prezent, lucreaza ca si consilier in cadrul Ministrului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri la Directia Politici Antreprenoriale si Implementare Programe pentru IMM, fiind totodata si coordonatorul Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri.

Finantare.ro: Ne puteti spune cand se va deschide sesiunea de depunere pentru programele nationale cu finantare de la bugetul de stat?

Nicoleta Rusu: Avand in vedere ca prin Legea Bugetului de Stat Bugetul a fost prevazuta suma de 90 de milioane de lei, care sa fie repartizata eșalonat, pe șase luni, incepand cu luna martie, dupa deblocarea de catre Guvern, lansarea programelor se face gradual. Pana in prezent din cei 90.000.000 lei prevazuti in Legea Bugetului a fost deblocata suma de 40.000.000, fapt ce a condus la demararea procedurilor in vederea lansarii primelor programe (Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului la finantare START care va fi lansat in data de 22 iunie si Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata care va fi lansat in data de 6 iulie). Dupa deblocarea diferentei de 50.000.000 lei vor fi demarate procedurile in vederea lansarii programelor ramase.

Finantare.ro: Care ar fi motivele principale pentru care un tanar antreprenor s-ar inscrie pentru a obtine finantarea dorita? Dar pentru o firma?

Nicoleta Rusu: Programele oferite de MEIMMMA ofera o gama variata de facilitati:

1. In cadrul programului pentru debutanti in afaceri, cei care doresc infiintarea unui SRL-D sunt scutiti de la plata taxelor de inmatriculare la ONRC si a taxelor de publicare in Monitorul Oficial. Tot in cadrul acestui program se acorda scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata.
2. Pe langa facilitatile mentinate mai sus, prin programele nationale se acorda Alocatii financiare nerambursabile care difera in intensitate in functie de fiecare program in parte:

 • Program SRLD maxim de 44.821 lei/beneficiar 50%, iar 50% aport propriu
 • Program START maxim 120.000 lei/beneficiar 90%, iar 10% aport propriu
 • Program Comert si servicii pe piata 135.000 lei /beneficiar 90%, iar 10% aport propriu
 • Program pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii 50.000 lei /beneficiar 90%, iar 10% aport propriu

Finantare.ro: Vor exista schimbari majore la aceste programe nationale anul acesta? Daca da, ce anume se va schimba?

Nicoleta Rusu: Exista schimbari majore incluse in procedurile programelor pentru 2015. In principal modificarile au vizat o crestere a sumelor acordate beneficiarilor, introducerea ca si cheltuiala eligibila comisionul de garantare in cazul beneficiarilor care au contractat credit bancar pentru acoperirea aportului propriu.

Una dintre cele mai consistente modificari care va fi aplicata incepand cu acest an este cea aplicata Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri si are in vedere:

 • largirea sferei contractarii creditului bancar pentru finantare la toate institutiile de credit partenere ai F.N.G.C.I.M.M.;
 • stabilirea duratei si detalierea inscrierii on-line pentru obtinerea alocatiei financiare nerambursabile;
 • modaliatea de admitere in Program in ordinea punctajului obtinut la evaluarea planului de afceri;
 • evaluarea planurilor de afaceri si modificarea criteriilor de evaluare a planului de afaceri;
 • modificarea etapelor privind contractarea si finantarea planurilor de afaceri.

Finantare.ro: Care sunt cele mai frecvente probleme intalnite de beneficiari in procesul de aplicare?

Nicoleta Rusu: Depunerea planurilor de afacere se depun online, la o data care este anuntata pe site-ul institutiei cu cel putin 10 zile inainte de demararea propriu-zisa, aplicantii avand posibilitatea sa pregateasca in  prealabil varianta offline a planului de afacere dupa modelul existent pe site.

Finantare.ro: Care a fost cel mai accesat program cu finantare de la bugetul de stat anul trecut?

Nicoleta Rusu: Toate programele au fost accesate in acceasi masura, bugetul alocat acestor programe acoperind aproximativ 30-40% dintre aplicanti.

Finantare.ro: Ce sfat le-ati transmite cititorilor nostri?

Nicoleta Rusu: Atat personalul celor 8 OTIMMC cat si personalul Serviciului implementare Programe pentru IMM poate oferi consiliere potentialilor antreprenori. De asemenea, Biroul Romania HUB organizeaza periodic sesiuni de informare „Statul mai aproape de IMM-uri” dedicate intreprinzatorilor mici si mijlocii din Romania. Urmatoarea sesiune de informare cu privire la programele finantate de la bugetul de stat va avea loc in data de 18 iunie 2015, ora 10:00 la sediul Ministerului Energiei, intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri din strada Poterasi nr. 11, sector 4 Bucuresti. Se vor prezenta Programele nationale finantate de la bugetul de stat, punandu-se accent pe sectiunile planului de afaceri. Inscrieri la adresa de e-mail [email protected].ro sau telefon 021/335.26.32.

3 thoughts on “INTERVIU Nicoleta Rusu, consilier programe pentru IMM: Programul START se va lansa pe 22 iunie si programul Comert pe 6 iulie”

 1. Niculae spune:

  Buna ziua. Detin o inventie de producerea energiei electrice este publicata in monitorul de stat si tehnica i Madrid . Astept sa fie patentat si vreau sa vin in tara sa al pun in aplicare as dori sa stiu daca statul acorda ajutor financiar deaorece este o inventie ce produce enerngie permanent diferitata total de celelalte surse ce produc energie.Acum locuiesc in spania si as dori daca se poate sa ma pun in contact telefoni c cu dumneavoastra pt pt mai multe detalii ori sa trimiteti pe adresa acestu imal e trebuie sa fac pentru a obtine fonduri europene.Va multumesc.

 2. Valentin spune:

  As dori sa infiintez un SRL-D /SRL pentru productie in constructii(producerea betonului)si vreau sa stiu cateva chestiuni legate de obtinerea unor finantari de la Uniunea Europena.
  In cazul in care nu am posibilitatea sa pun acei bani propri.In cazul acesta in ce finantare ma pot incadra.Ma puteti ajuta cu o consultatie astept cu interes raspunsul dvs.

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   Da, aveti nevoie de finantare proprie, statul va va da o alocatie financiar-nerambursabila de maxim 50% din valoarea investitiei (maxim 10.000 de euro). Daca nu aveti fonduri proprii, atunci puteti apela la un imprumut bancar de garantare. Acum, bancile pot da credite, iar statul sa garanteze pentru imprumutul respectiv – exact ca la programul Prima Casa.

   Toate informatiile le gasiti aici in fisa, la final aveti documente, pe care va recomand sa le cititi: https://www.finantare.ro/programul-pentru-stimularea-infiintarii-si-dezvoltarii-microintreprinderilor-de-catre-intreprinzatorii-tineri.html

   Daca doriti insa sa luati legatura cu un consultant care sa va analizeze cazul si care sa va faca o oferta adaptata pe specificul si necesitatile dumneavoastra va rugam sa parcurgeti pasii descrisi la adresa http://cerere.finantare.ro/.

   Mult succes va dorim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.