INTERVIU Alexandru Potor, presedinte FNGAL: „GAL-urile vor functiona ca adevarate agentii de dezvoltare micro-regionala”

Alexandru_Potor_FNGAL.jpg

Alexandru_Potor_FNGAL_inaltAlexandru Potor, presedintele Federatiei Nationale a Grupurilor de Actiune Locala (FNGAL), a initiat o serie de consultari la nivel national – conferintele „Solidaritate pentru continuitate” – pentru a dezbate atat rezultatele aplicarii programului LEADER in perioada 2007-2013, cat si pentru a discuta principiile de acreditare si functionare ale GAL in perioada 2014-2020.

Finantare.ro: In ultima conferinta „Solidaritate pentru continuitate”, pe care ati organizat-o la Piatra Neamt, s-au reunit GAL-urile din Regiunile de Dezvoltare Nord-Est si Sud-Est. Care au fost principalele idei dezbatute si care a fost concluzia conferintei?

Alexandru Potor: Pana acum principala concluzie care s-a conturat a fost ca Grupurile de Actiune locala isi propun sa continue rezultatele din perioada 2007-2013. Avem un numar foarte important de proiecte finantate prin Masura LEADER la nivel national: peste 3.000 pana la sfarsitul anului 2013, iar numarul acestora creste vertiginos.

Valoarea medie a proiectelor este 41.500 de euro, iar principalii beneficiari ai finantarilor sunt fermele de familie, micii fermieri si tinerii intreprinzatori din mediul rural.

Ne dorim ca GAL-urile sa continue sa functioneze pe baza si in teritoriile in care sunt constituite in prezent. Aceasta ne-ar permite sa conservam experienta si sa pastram resursa umana de care dispunem. Avem 7.500 de experti in implementarea de proiecte la nivel national.

De asemenea, FNGAL isi propune sa sprijine constituirea de noi GAL-uri. Unele exista deja ca initiative, doar ca nu sunt inca acreditate. Exista si zone care nu au aderat inca la un Grup de Actiune Locala, dar care ar putea fi „alipite” la GAL-urile deja existente.

In prezent, GAL-urile acopera 70% din teritoriul national al Romaniei. Estimez ca am putea ajunge cu usurinta la o acoperire de 85-90%. Mai avem de lucru in „zonele albe” din judetele Tulcea, Braila, Timisoara, chiar si o parte din judetul Neamt.

Finantare.ro: Ati avut recent o intrevedere cu Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura. Care au fost concluziile acestei intalniri?

A.P.: Am discutat cu domnul Ciolos despre faptul ca, prin actualul PNDR, se investeste foarte mult in dezvoltarea rurala pe Pilonul I si II, dar nu se regaseste in cresterea indicatorilor si nici nu constatam o imbunatatire a vietii locuitorilor de la sate.

Am constatat de asemenea o prezenta redusa in actuala programare a grupelor de producatori. Exista o lipsa de apetit pentru asociere din partea fermierilor. GAL-urile pot interveni pentru a sprijini formarea acestor structuri, in doua moduri: mai intai prin informare – explicam producatorilor agricoli care sunt avantajele care deriva din asociere, apoi prin schimburi de experiente. Altceva este sa vezi cu ochii tai cum functioneaza aceste cooperative in Franta sau Belgia, decat sa auzi doar vorbindu-se despre ele.

O alta masura care va stimula asocierea in viitorul PNDR este faptul ca vor primi finantare cu preponderenta fermierii care adera la grupurile de producatori. Pentru ca – asa cum spune proverbul – pofta vine mancand.

Finantare.ro: Cum credeti ca vor evolua GAL-urile din Romania?

A.P.: Ne-am propus ca pe viitor GAL sa functioneze ca adevarate agentii de dezvoltare micro-regionala. Ele vor putea sa atraga fonduri si din alte axe (in afara de LEADER) si din alte linii de finantare. Ar putea chiar sa ceara fonduri direct de la Bruxelles, ocolind aprobarile ministeriale. Aceste lucruri se intampla deja in alte tari ale Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top