Razvan Girmacea are 31 de ani si a terminat Facultatea de Calculatoare la Suceava si un program de masterat in Sisteme Informationala in Afaceri la Iasi. In 2009 a lansat un magazin online de jucarii educative pentru copii, Edukid – acesta a crescut constant si, trei ani mai tarziu, a fost vandut celui mai puternic competitor local. Razvan nu s-a oprit aici. Imediat dupa exitul de succes, a lansat Monitor Backlinks, proiect care se adreseaza afacerilor online si specialistilor SEO si marketing.
Capital: Cum a aparut ideea proiectului?
Razvan Girmacea: Am optimizat multe site-uri in ultimii 6 ani si de aici mi-a venit ideea de a face un produs online util celor ca mine. Pe masura ce proiectul a crescut, am primit feedback de la utilizatori si am reusit sa imbunatatesc produsul foarte mult, reusind sa il lansez pe piata internationala.
Astazi, produsul monitorizeaza zilnic site-urile utilizatorilor pentru a-i anunta atunci cand cineva pune un link catre ele si a-i informa daca acele link-uri ii ajuta sa obtina pozitii mai bune pe Google. In plus, Monitor Backlinks monitorizeaza competitia pentru a anunta utilizatorii de unde provin link-urile concurentilor, cat de activi sunt acestia si care sunt cele mai bune link-uri pe care le-ar putea obtine. Nu in ultimul rand, produsul verifica in mod regulat toate link-urile si anunta utilizatorul atunci cand unele link-uri sunt scoase sau nu mai sunt bune pentru Google.
Capital: Care este forma actuala a afacerii, cati angajati aveti si cum ati ajuns aici? Spune-ne mai multe despre produs, profilul utilizatorilor, concurenta si avantajul vostru competitiv!
R.G.: Firma este inregistrata in Irlanda, iar activitatea acesteia o desfasor din Romania si lucrez cu 7 colaboratori din tara si din strainatate. Inainte de lansare am dezvoltat singur produsul, iar ulterior Daniel Damian m-a ajutat de-a lungul anului 2012 pe partea de comunicare si vanzari.
Astazi avem peste 14.000 utilizatori din toata lumea si o competitie destup de puternica. Ne diferentiem insa de aceasta fiindca ne adresam unui segment diferit de utilizatori: cei mai putin avansati – antreprenori, oameni de PR si marketing care nu au nevoie de foarte multe cunostinte SEO, dar care doresc sa obtina rezultate bune pentru site-urile lor sau ale clientilor lor. Ne dezvoltam produsul facandu-l cat mai simplu de utilizat, reducand din „zgomot”, chiar daca trebuie sa renuntam la unele facilitati care ar complica produsul prea mult pentru utilizatorii nostri.
Capital: Cum este finantat proiectul si cum ati reusit sa obtineti investitia initiala?
R.G.: Proiectul l-am dezvoltat timp de un an folosind resursele proprii. In toamna anului 2012 am participat la Startup Spotlight, competitie si program de mentorat pentru cele mai bune 32 de startup-uri din regiune, organizat in cadrul How to Web. Acolo l-am intalnit pe Bill Liao, reprezentant al fondului de investitii SOS Ventures din Irlanda si in aprilie am obtinut de la ei o finantare de 50.000 EUR.
Capital: Care sunt cele mai importante aspecte pe care crezi ca ar trebui sa le ia in considerare un antreprenor care se pregateste sa porneasca un startup in tehnologie?
R.G.: Sa pornesti o afacere online nu necesita foarte multe investitii si riscuri, de aceea chiar si cei care nu au multa experienta isi pot dedica timpul pentru a incerca si pentru a invata ce inseamna sa dezvolti o afacere online. Nu este nici o problema sa fii angajat si sa faci in timpul liber un proiect care se poate transforma in afacere. Nu sunt de acord cu cei care sugereaza ca trebuie sa iti dai demisia ca sa poti porni o afacere, mai ales atunci cand nu ai multa experienta si avand in vedere ca sansele ca afacerea sa nu aiba succes sunt foarte mari (peste 95% conform statisticilor).
De exemplu, completez acest interviu din acceleratorul Lisbon Challenge unde sunt inca 74 de startup-uri din toata lumea, in diferite stagii de dezvoltare, si sunt multi care lucreaza la distanta pentru job-ul lor zilnic si dupa se ocupa de propriul startup. Acumuleaza astfel experienta in timp ce au un job si un venit din care sa traiasca.
Capital: Crezi ca a fi antreprenor in Romania vine cu provocari pe care antreprenorii din alte parti ale lumii nu le intanesc?
R.G.: Toti antreprenorii din lume au provocari, doar ca diferite. De exemplu, in tarile dezvoltate este foarte greu sa angajezi de la inceput multe persoane fiindca salariile sunt foarte mari. Asta inseamna ca trebuie sa ai venituri destul de rapid, insa avantajul este ca la ei piata este mai dezvoltata si au mai multi cumparatori care sunt dispusi sa plateasca mai multi bani. In Statele Unite finantarile pot fi accesate mai usor, insa si din Romania se poate aplica la programe de accelerare unde poti cunoaste investitori de la care poti obtine banii de care ai nevoie.
Citeste materialul integral pe Capital.ro
Am lansat un nou produs pentru antreprenori. Descarca Ghidul Crowdfunding