Investitiile mari primesc 145 milioane euro ajutor de stat

euro.jpg

Niciun antreprenor nu a beneficiat de program anul trecut. In tentativa de a atrage investitii straine, Guvernul a majorat cu 50% plafonul alocat pentru ajutoare de stat care sprijina investitiile cu impact major in economie, bugetul total fiind de 145 de milioane de euro anual fata de 100 de milioane de euro in 2015.

Romania a pierdut recent o investitie in productie a grupului german Daimler in favoarea Poloniei, dupa ce actionarii Mercedes au decis sa construiasca in Polonia o fabrica de motoare.

Prin ajutoare de stat pentru proiecte cu impact in economie, guvernul a sprijinit anul trecut constructia a noua fabrici, toate investitii ale unor companii multinationale, proiecte cu o valoare cumulata de 900 mil. lei (200 mil. euro) care ar trebui sa genereze 3.300 de locuri de munca. Spre comparatie, doar investitia Mercedes din Polonia se ridica la 500 milioane euro si 1.500 de locuri de munca.

„Schema de ajutor de stat este valabila pana la data de 31 de¬cembrie 2020, iar furnizor de ajutor de stat este Ministerul Finantelor Publice“, se arata intr-un comunicat al guvernului.

In 2016 nu a fost anuntat niciun proiect de investitii cu ajutor de stat, desi grupul turc Arcelik a anuntat ca va solicita sprijinul statului pentru o fabrica de la zero in localitatea Ulmi de langa Targoviste. Arctic este cel mai mare investitor din judetul Dambovita si are deja o fabrica la Gaesti.

Pe lista investitorilor care au primit ajutor de stat pentru „proiecte cu impact in economie“ se numara Bosch, Sonaca, Airbus, Leoni Wiring Systems sau Timken.

De ajutor de stat pentru proiecte de investitii majore pot beneficia companiile care vor sa realizeze investitii cu o valoare de minimum 10 milioane de euro.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top