Ioana Bandici: Cum sa lucrezi intr-un proiect cu o echipa “virtuala”

ioana_bandiciVi s-a intamplat vreodata sa fiti implicat intr-un proiect in care marea majoritatea a membrilor echipei sa nu se afle in aceeasi cladire, in acelasi oras sau chiar pe aceleasi fuse orare? Un exemplu extrem ar fi cel al unui flux de munca, denumit metaforic “follow-the-sun” sau “urmeaza soarele”, in care sarcinile sunt transferate zilnic intre locatii diferite ale proiectului. Un astfel de flux de munca se aplica tocmai pentru a reduce durata proiectului si pentru a creste capacitatea de reactie. Iata cateva sfaturi pentru a lucra intr-o echipa supusa acestor conditii.

• In primul rand, un manager de proiect trebuie sa fie constient de faptul ca fiecare membru al unei echipe virtuale poate comunica in felul lui. Totusi cele mai utilizate instrumente de comunicare raman scrisul – email, fax, chat etc. Imaginati-va o conferinta telefonica in care nu toata lumea vorbeste o engleza perfecta, unde limbajul corpului nu este observabil, iar pentru unii dimineata reprezinta un moment dificil de atentie si concentrare. Recunoasterea diferentelor individuale a membrilor unei echipe virtuale, reprezinta un aspect de care managerul de proiect trebuie sa tina cont.

• Comunicarea intr-o echipa virtuala este diferita si mai dificila fata de una intr-o echipa a carei membrii pot lucra impreuna. De aceea comunicare eficienta este importanta iar managerului de proiect ii revine sarcina de a gasi instrumentele de comunicare potrivite pentru o echipa virtuala. De exemplu, puteti incerca sa alegeti cateva momente pe saptamana pentru raportarile de progres ale proiectului, iar dupa cateva saptamani puteti cere membrilor echipei sugestii de imbunatatire, scrie Ioana Bandici pe blogul sau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.