Ioana Bandici: Managementul riscurilor la Jocurile Olimpice Londra 2012

ioana_bandiciSa privim putin lucrurile pornind de la PMBOK (Project Management Body of Knowledge), unde se specifica ca exista 6 procese asociate managementului riscului:

  • planificarea managementului riscului
  • identificarea riscului
  • analiza calitativa a riscului
  • analiza cantitativa a riscului
  • planul de raspuns la risc
  • monitorizarea si controlul riscului

Pentru a realiza un plan corect de management al riscului, este nevoie sa trecem prin cele 4 faze ale planificarii managementului riscului:

1. Identificarea riscului

In aceasta etapa echipa de proiect trebuie sa identifice si sa defineasca (sa aloce un nume) riscul. O metoda eficienta este imbinarea brainstorming-ul cu revizuirea listei riscurilor standard.

Riscurile vor fi definite in doua parti: prima parte este cauzata de situatie (ex. furnizorii nu respecta termenele de livrare), iar cea de-a doua parte reprezinta impactul asupra proiectului (ex. bugetul va fi depasit, punctele de reper – milestone-urile nu pot fi atinse la timp etc.). In acest caz, pot fi definite riscuri complete cum ar fi „furnizorul nu va respecta timpul de livrare ceea ce va conduce la depasirea bugetului„. In acest mod este mai simplu sa se schimbe duplicatele aceluiasi risc si se poate intelege si mai usor riscul.

2. Analiza riscului

Riscurile trebuie sa fie analizate in doua dimensiune: impact si probabilitate de aparitie ce vor trebui apreciate. Cea mai buna metoda este utilizarea unei matrici de risc, asa cum prezinta reprezentarea atasata.

De remarcat ca in cazul in care probabilitatea de aparitie este mare, dar impactul este mic in acest caz riscul este mediu, iar in cazul in care probabilitatea este mica, dar impactul este ridicat, riscul va fi inalt, scrie Ioana Bandici pe blogul sau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top