Managementul riscurilor la Jocurile Olimpice Londra 2012

Pentru că mai sunt doar 3 zile până la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară, managementul riscurilor reprezintă o adevărată provocare pentru Comitetul de Organizare a Jocurilor Olimpice Londra 2012 (LOCOG), însărcinat cu planificarea şi desfăşurarea unui astfel de proiect sportiv internaţional. Situaţia este destul de tensionată dacă ţinem cont de evenimentele petrecute în decursul ultimei perioade, ca de exemplu atentatul de la Burgas din Bulgaria, sau a celor care se anunţă, greva agenţilor vamali chiar cu o zi înainte de deschidere, fapt ce ar determina creşterea riscului privind buna desfăşurare a controlului documentelor de călătorie pe aeroporturile din Marea Britanie.

http://www.youtube.com/watch?v=QcwiGIGMjSg&feature=related

Să privim puţin lucrurile pornind de la PMBOK (Project Management Body of Knowledge), unde se specifică că există 6 procese asociate managementului riscului:

– planificarea managementului riscului

– identificarea riscului

– analiza calitativă a riscului

– analiza cantitativă a riscului

– planul de răspuns la risc

– monitorizarea şi controlul riscului.

Pentru a realiza un plan corect de management al riscului, este nevoie să trecem prin cele 4 faze ale planificării managementului riscului:

1. Identificarea riscului

In această etapă echipa de proiect trebuie să identifice şi să definească (să aloce un nume) riscul. O metodă eficientă este îmbinarea brainstorming-ul cu revizuirea listei riscurilor standard.

Riscurile vor fi definite în două părţi: prima parte este cauzată de situaţie (ex. furnizorii nu respectă termenele de livrare), iar cea de-a doua parte reprezintă impactul asupra proiectului (ex. bugetul va fi depăşit, punctele de reper – milestone-urile nu pot fi atinse la timp etc.). În acest caz pot fi definite riscuri complete cum ar fi „furnizorul nu va respecta timpul de livrare ceea ce va conduce la depăşirea bugetului”. În acest mod este mai simplu să se schimbe duplicatele aceluiaşi risc şi se poate înţelege şi mai uşor riscul.

2. Analiza riscului

Riscurile trebuie să fie analizate în două dimensiune: impact şi probabilitate de apariţie ce vor trebui apreciate. Cea mai bună metodă este utilizarea unei matrici de risc, aşa cum prezintă reprezentarea de mai jos:

De remarcat că în cazul în care probabilitatea de apariţie este mare, dar impactul este mic în acest caz riscul este mediu, iar în cazul în care probabilitatea este mică, dar impactul este ridicat, riscul va fi înalt.

3. Răspunsul la risc

Răspunsul la risc precizează liniile directoare a responsabilităţilor pentru executant şi beneficiar în vederea minimalizarea pierderilor. Există 4 modalităţi de răspuns la risc:

–         Evitarea riscului

–         Transferul riscului

–         Micşorarea riscului

–         Acceptarea riscului

În urma acestor analize se întocmeşte planul de răspuns la risc ce va include strategia şi acţiunile ce vor fi întreprinse pentru evitarea riscului.

4. Controlul riscului

 Etapa finală de management al riscului constă în monitorizarea continuă a riscului, în sensul identificării oricărei schimbări în starea proiectului sau dacă riscul se transformă în certitudini (în realizări). Este bine să se realizeze în mod regulat revizuiri ale riscului, pentru a putea identifica acţiuni deja finalizate, probabilitatea riscului şi impactul, înlăturarea riscurilor din trecut şi identificarea noilor riscuri.

Revenind la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, unul din cele mai mari riscuri identificate de LOCOG, sunt cele legate de securitate, datorită frământărilor geopolitice actuale. Ameninţarea terorismului reprezintă un factor de risc cu probabilitate şi impact major pe perioada desfăşurării JO. Dacă ne aducem aminte, la JO de la Munchen din 1972 un grup de atleţi israelieni au fost răpiţi şi ucişi de către terorişti palestinieni. Jocurile au fost întrerupte de variate evenimente istorice, cum ar fi Razboaiele Mondiale sau Războiul Rece, în care USA şi URSS au boicotat evenimentul. Potrivit site-ului Olymponomics: ”Infrastructura de transport a Londrei reprezintă atât o ţintă potenţială pentru terorişti cât şi un risc operaţional care se intersectează cu această metropolă vastă şi complexă, cu milioane de rezidenţi şi muncitori care se desplasează zilnic pe perioada Jocurilor Olimpice.

O concluzie pe care o putem desprinde în urma scurtei analize efectuate mai sus, ne poate conduce către ideea ca managementul riscului este o sarcină extrem de complexă şi importantă care trebuie să ţină cont de realitatea înconjurătoare în vederea atingerii propriilor obiectivelor şi de care depinde până la urmă şi salvarea unor vieţi omeneşti.

 

Mascotele Wenlock & Mandeville ale Jocurilor Olimpice de la Londra 2012

Ioana Bandici

Ioana Bandici

Absolventă a studiilor de masterat în specializarea “Managementul Proiectelor”, la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice “David Ogilvy” din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Admnistrative, Bucureşti. Deţin peste 6 ani experienţă în managementul de proiect şi peste 2 ani în managementul de program, dobândită atât ca expert în fonduri structurale în cadrul Autorităţi de Management pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013, Serviciul Strategie şi Coordonare Program cât şi ca manager de proiect în cadrul administraţiei publice locale. Ofer consultanţă de specialitate în vederea accesării programelor de finanţare europeană cât şi în domeniul promovării şi dezvoltării iniţiative private. Ca formator de formatori, desfăşor training specializat în domeniul managementul de proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top