Iohannis avertizeaza ca cercetarea risca sa regreseze din cauza intentiei Guvernului de a adopta OUG privind inovarea

document-devastator-pentru-klaus-iohannis-presedintele-romaniei-acuzat-de-inalta-tradare-543115.jpg

Presedintele Klaus Iohannis a avertizat luni ca cercetarea din România risca sa regreseze la nivelul anilor ’90 din cauza intentiei Guvernului de a adopta ordonanta privind activitatea de cercetare-dezvoltare si inovare, publicata pe site-ul Ministerului Cercetarii si Inovarii.

“Asa cum a fost deja subliniat de reprezentanti ai cercetatorilor si ai mediului universitar, proiectul contine prevederi care pun in pericol calitatea si independenta cercetarii din România si risca sa blocheze procesele de europenizare si internationalizare ale acesteia, cu impact negativ asupra performantei in inovare si asupra competitivitatii economice si bunastarii sociale. Principalele efecte directe ale propunerii de ordonanta sunt: deprofesionalizarea managementului in cercetare, reducerea transparentei sau chiar disparitia alocarii fondurilor pe baze competitive, asa cum o cere buna practica europeana si internationala, si cresterea riscului de politizare a finantarii cercetarii in general, anulând practic un intreg proces de aliniere la buna practica internationala inceput in anii ’90”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Potrivit sursei citate, ordonanta mentine direct ministerul, cu o conducere politica si fara o capacitate manageriala dovedita, ca principal coordonator al programelor din Planul national.

De asemenea, Administratia Prezidentiala precizeaza ca sunt eliminate organismele care se ocupau anterior de managementul finantarii pe baza de competitie a proiectelor de cercetare si sunt transferate o parte din atributiile acestora catre institutii de cercetare, care sunt si beneficiare ale granturilor de cercetare.

“Este total neclar rolul pe care consiliile nationale de cercetare, dezvoltare si inovare il vor mai juca. intreg demersul de politizare a managementului cercetarii va impiedica de facto si afilierea la institutii europene care grupeaza agentiile independente de finantare a cercetarii, cum este, de exemplu, Science Europe, si va face imposibile colaborarile de tip joint-calls/ joint-programmes cu agentiile independente de finantare a cercetarii, dezvoltarii si inovarii din alte tari”, se precizeaza in comunicat.

Totodata, sursa citata subliniaza ca ordonanta mentine doar programul de finantare NUCLEU si anuleaza finantarile institutionale de performanta, renuntându-se la evaluarea internationala.

“Pentru actualul Guvern, performanta in cercetare nu reprezinta o prioritate! Astfel, ordonanta mentine doar programul de finantare NUCLEU si anuleaza finantarile institutionale de performanta, renuntându-se la evaluarea internationala. Mai mult, prin facilitarea acordarii directe de fonduri catre institutii (publice si private deopotriva), se reduce transparenta alocarii fondurilor pentru proiecte individuale de cercetare, principiu-cheie in finantarea pe baza de merit a activitatii de cercetare stiintifica”, atrage atentia Administratia Prezidentiala.

Conform sursei citate, Guvernul a redus substantial alocarea de fonduri pentru cercetare in ultima propunere de rectificare bugetara (10% din bugetul anual al cercetarii), in conditiile in care bugetul cercetarii este oricum de cinci ori mai mic decât recomandarea europeana de 1% din PIB.

“In locul asigurarii unui maxim de finantare posibil, a unui cadru legal normativ predictibil si coerent cu modul de functionare a activitatii de cercetare pe plan european, propunerea de ordonanta duce la scaderea independentei si transparentei activitatii de cercetare si creste riscul politizarii acesteia”, se spune in comunicat.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, se observa “un efort sustinut in ultimele luni de a decupla cercetarea de practicile din mediul stiintific la nivel mondial”.

“Eforturile de eliminare a cercetatorilor si profesorilor români din diaspora, cât si straini din procesul de evaluare a proiectelor depuse in cadrul competitiilor nationale de finantare, actualul proiect de ordonanta de Guvern si recentele propuneri de rectificari bugetare transmit un semnal grav despre starea cercetarii românesti, ale carei rezultate ocupa un loc ingrijorator in rândul statelor membre ale Uniunii Europene”, subliniaza sursa citata.

De asemenea, presedintele subliniaza ca “România Educata, cu o economie bazata pe inovare si valoare adaugata, nu poate avea un viitor in conditiile in care sectorul de cercetare este sabotat constant din interese politice”.

“Clientelismul politic risca sa primeze in fata nevoii de a asigura transparenta decizionala si financiara in domeniul cercetarii, precum si in fata importantei de a alinia cercetarea la practicile internationale”, se mai arata in comunicatul Presedintiei.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.