IPP solicită Preşedintelui României să renunţe la practica ameninţării cu dezvăluiri din stenogramele de la întrevederile oficiale de la Palatul Cotroceni

Bucureşti, 29 septembrie 2009 ■ IPP dezavuează practicile Preşedintelui Traian Băsescu prin care, în contextul unor dispute, ameninţă sau dă publicităţii extrase din unele convorbiri de la Palatul Cotroceni, punând astfel în situaţii de dificultate partenerii de dialog, fie aceştia lideri politici, parlamentari, membri ai Cabinetului etc. Presa centrală a prezentat sâmbătă, 26 septembrie a.c., fragmente din discursul Preşedintelui României aflat în vizită la Oradea, prin care avertiza că va publice stenogramele în care liderii politici erau de acord cu revizuirea Constituţiei.

Cât timp aceste convorbiri, indiferent că este vorba despre consultări cu partide, sindicate, organizaţii neguvernamentale, membri ai Cabinetului sau uneori chiar şedinţe CSAT, au un caracter confidenţial, accesul presei fiind interzis pe parcursul discuţiei, remarcăm faptul că Preşedintele se foloseşte în mod discreţionar de unele dintre aceste informaţii pentru a pune partenerii de dialog în situaţii vulnerabile din punct de vedere politic.

IPP cere Administraţiei Prezidenţiale să explice public care este regimul aplicabil stenogramelor/înregistrărilor oficiale ale convorbirilor de la Palatul Cotroceni. În spiritul activităţii sale orientate către transparenţă şi având în vedere că ieri s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Dreptului de a Şti, Institutul pentru Politici Publice solicită Preşedinţiei României să publice din oficiu stenogramele discuţiilor cu Preşedintele pe site-ul instituţiei, pentru a nu mai putea fi folosite ca instrumente de presiune sau chiar şantaj politic.

Pentru informaţii suplimentare, contactaţi Adrian Moraru, Director Adjunct IPP, la tel: 021 212 3126, e-mail: [email protected] sau mobil 0724 237 229.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.