Ascendis: Fondurile europene nu pot fi accesate fara un specialist

05/02/2009 | de Teodora Pausan

Companiile dau inapoi in fata conditiilor impuse de accesarea finantarilor
Romania are la dispozitie aproximativ patru miliarde euro pentru dezvoltarea resurselor umane. Banii provin din Fondul Social European (FSE), plus cofinantarea nationala. Chiar daca majoritatea fondurilor se adreseaza institutiilor publice, nici fondurile destinate IMM-urilor nu sunt de neglijat. Cel mai recent bilant arata ca doar trei companii au reusit sa obtina finantare europeana la apelul de proiecte ce a avut termen-limita primavara anului trecut.

Firmele care au accesat fondurile postaderare pentru dezvoltarea resurselor umane sunt Carpdiem Technologies, Depro Inovatie si Ascendis Consulting. Chiar si in cazul domeniilor de interventie pentru care puteau aplica si IMM-uri, majoritatea aplicantilor au fost universitati, centre de formare subordonate autoritatilor sau ONG-uri.

Documentatie stufoasa

Alina Chiriac, consultant Ascendis si manager de proiect, explica de ce obtinerea fondurilor pentru resurse umane nu este deloc usoara. „Accesarea unor fonduri structurale este destul de dificila pentru cineva care nu are experienta. Sunt foarte multe informatii si documente la care trebuie sa te raportezi si atunci cand redactezi, dar si in faza de implementare”. Printre cunostintele pe care trebuie sa le aiba cei care gestioneaza proiectul se numara cele de legislatie si management financiar.

Spre exemplu, in ceea ce priveste cheltuielile, ca sa fie eligibile trebuie sa fie in acord cu reglementari din diferite documente oficiale, nu numai cu bugetul stabilit in proiect. „Trebuie sa te raportezi la o ordonanta, la o hotarare de guvern care indica cheltuielile eligibile, la care se adauga datele din ghidul solicitantului”, spune consultantul Ascendis. Riscul este foarte mare. Daca solicitantul a omis una dintre aceste prevederi si nu a studiat cu atentie toata documentatia, atunci este posibil ca o cheltuiala pe care si-a prevazut-o si care este foarte mare sa nu fie considerata eligibila. In aceste conditii, beneficiarul se va vedea nevoit sa o sustina din fonduri proprii.

In majoritatea ghidurilor pentru finantari europene se precizeaza ca una dintre conditiile obligatorii pe care trebuie sa o indeplineasca cei care solicita finantare este capacitatea administrativa si financiara de a sustine proiectul. Acesta este un punct extrem de important, mai ales in contextul in care fondurile propriu-zise se ramburseaza destul de greu. „Din momentul in care ai facut o cheltuiala, banii ii primesti in doua luni si jumatate in cel mai fericit caz”, spune Alina Chiriac. Asta pentru ca actele depuse la autoritatea de management pentru rambursare trebuie mai intai auditate de un auditor independent, ales la inceputul proiectului, iar fondurile intra in cont la 45 de zile de la depunerea cererii de rambursare.

(…)

Sursa: Financiarul
www.financiarul.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top