IT-istii clujeni le fac strategie de fonduri europene autoritatilor din Bucuresti

00170968_large.jpg

Programele de finantare au o lipsa de predictibilitate a lansarilor in Romania si nu exista un calendar ferm, nenegociabil pentru lansarea tuturor apelurilor, macar cu 1-2 ani in avans, sustin reprezentantii clusterului iTech Transilvania Cluj (ITC).

“La noi, diseminarea oportunitatilor de finantare este mai degraba centrata pe rezultate, pe ce s-a facut, decat pe ceea ce urmeaza”, a mentionat Bianca Muntean, directorul executiv al ITC.

Ea a atras atentia autoritatilor, la Bucuresti, asupra unor deficiente precum documentatia stufoasa si birocratica la depunerea si implementarea unui proiect, mai ales la rambursari; multitudinea detaliilor contabilicesti; evaluarea de forma a proiectelor, in baza unor grile, cateodata subiective, fara o evaluare de fond; lipsa unei viziuni legate de finantarile din fonduri UE pe mai multi ani, necorelarea ghidurilor cu cerintele completare cerere de finantare in sistemul electronic dedicat MySMIS.

Printre propunerile clusterului clujean s-au numarat directionarea finantarilor in functie de nevoi reale, alocare mai mare pentru sectorul de afaceri, simplificarea procedurilor, curaj din partea autoritatilor publice care administreaza aceste finantari, un MySMIS functional, modificarea strategiei de competitivitate, descentralizare la nivel local, dar si audit la standarde internationale.

”MySMIS este pana si astazi incomplet functional, insuficient documentat, detine un modul de achizitii rigid, neadaptat situatiilor reale de achizitii. Nu exista un sistem IT care sa asigure o verificare corecta si rapida a intreprinderilor partenere, iar din acest motiv evaluatorii se bazeaza pe solicitari interminabile de clarificari, nefondate de cele mai multe ori.

De asemenea, sunt disparitati de forma si de continut in functie de regiunea in care se deruleaza formalitatile proiectului. Nu inteleg de ce, in era digitalizarii, documentele sunt transmise in copie, si pe hartie, si electronic, pentru ca ulterior sa fie incarcate in MySMIS”, a mentionat Laura Ciuhu, vicepresedinte al Uniunii Nationale a Patronatului Roman.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top