Iulia Samoila: Despre debirocratizare si lupta unora in pastrarea sistemului romanesc: ineficient si incorect!

iuliasamoila-2.jpg

Iulia Samoila scrie pe blogul sau despre debirocratizare si lupta unora in pastrarea sistemului romanesc.

“De foarte multa vreme ma tot chinui sa scriu despre partea buna din articolul asta si asta pentru ca de prea multe ori am batut apa in piua despre muntii de hartie de la cererile de plata. Dar stiti cum este, tot vrei sa zici si tu: Bravo AFIR, in sfarsit te-ai prins! Si ei nu se dezic deloc! Nu si nu!

Si cum spuneam sa incepem cu prima parte a articolului, ceea despre care ma tot strofoc de prin iunie:)), stiu unele nasteri sunt mai grele!

1. Bravo AFIR! Despre experienta unei cereri de plata pentru proiectele cu constructii-montaj am scris in nenumarate randuri. Probabil ca inca avem spasme cand ne gandim la declaratiile de conformitate si calitate pentru materialele de constructii puse in opera, la maldarele de procese verbale pentru diferitele etape ale lucrarilor si la cate si mai cate. Procedura de lucru pentru plati la sm 41, a fost drastic „subtiata”, probabil pentru ca un cap patrat de la AFIR a realizat, in sfarsit, ca nu lucreaza la ISC, OAR sau alte institutii de profil. Drept urmare s-a renuntat la o mare parte din cartea santierului, pastrandu-se doar declaratii de conformitate pentru utilaje, subliniez utilaje, fara cuie si alte prostii, autorizatia de construire se prezinta doar la prima transa, se prezinta doar procese verbale pentru fazele determinante si atat, se prezinta doar procese verbale de punere in functiune(avand in vedere ca s-a ajuns la punerea in functiune au fost cu siguranta receptionate si predate), se renunta la agrementele tehnice si buletine de analiza si alte cateva modificari de genul. Nu pot decat sa ma bucur pentru modificarile acestea si chiar daca a trebuit sa pierdem atatia ani sa isi dea seama cineva ca se poate si fara, nu mai conteaza, treaca de la noi, sa incurajam copilul sa faca lucruri bune zic! Insa atentie! Nu stiu daca va mai aduceti aminte de graficul de executie a lucrarilor, stiti acea hartie de la alte documente, neinteresanta, omisa de multe ori, facuta din burta de constructor, devine importanta si trebuie respectata intocmai ca la oferta! Si o alta hartie importanta devine declaratia de esalonare, care trebuie respectata iar modificarea ei se poate face de 2 ori pe durata contractului, daca nu ma insel. La fel de importanta este si prima cerere de plata, care trebuie sa respecte un termen maxim de depunere si sa aiba o valoare eligibila de min. 20%.  Si inca ceva pentru achizitia simpla de utilaje agricole nu se prezinta avize finale de la DSP si DSV.”

Citeste continuarea articolului pe blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top