La nivelul MDRT, masurile solicitate de Comisia Europeana pentru POR se implementau inca din luna august 2012

lista2.jpg

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a semnat, in ultimele 6 luni, 499 de contracte de finantare pentru proiecte derulate prin Programul Operational Regional 2007-2013 in valoare de 590 de milioane de euro si a autorizat decontarea de cheltuieli in relatia cu Comisia Europeana in valoare de 420 de milioane de euro.

In aceeasi perioada de timp, MDRT a platit catre beneficiarii Programului Operational Regional (POR) cheltuieli eligibile in valoare de 460 milioane de euro.

Aceste sume de bani contractate sau platite catre beneficiarii Programului Operational Regional reprezinta o infuzie de capital in economie si au creat, in plina criza economica pentru Romania, premisele unor proiecte de investitii in de aproximativ 600 milioane euro.

Concomitent, MDRT a trebuit sa ia masuri urgente care sa corecteze slaba performanta a sistemului de management si control al Programului Operational Regional, semnalata de Comisia Europeana in acest an, in urma auditului de sistem efectuat pentru perioada ianuarie-decembrie 2011. Una dintre problemele identificate de CE o constituie desfasurarea procedurilor de achizitii publice organizate de beneficiari in perioada 2009-2011 pentru proiectele implementate. Conform auditului european, unii beneficiari nu au respectat prevederile legale in domeniul achizitiilor publice.

In vederea depasirii situatiei generate de constatarea acestor probleme, actuala conducere a MDRT a luat o serie de masuri, asa cum ministerul a comunicat in repetate randuri. Chiar unele dintre cele solicitate de Comisie in luna octombrie a.c. erau aplicate deja, de MDRT, incepand cu 1 august 2012.

MDRT a initiat si implementat masuri ce au avut in vedere atat aspecte de natura organizatorica cat si functionala la nivelul Autoritatii de Management a Programului Operational Regional (AMPOR) si al Organismelor Intermediare (OI), dupa cum urmeaza:

  • a separat procesul de verificare a achizitiilor publice (desfasurat de beneficiari) de procesul de verificare a cererilor de rambursare – cu scopul de a imbunatati calitatea verificarii achizitiilor publice si a detecta la timp neregularitatile acestora. Masura a fost implementata prin infiintarea, in cadrul AMPOR, a Serviciului Verificare Achizitii Publice, cu un numar de 17 angajati, care au ca activitate principala verificarea/reverificarea procedurilor de atribuire a contractelor derulate de beneficiari;
  • a infiintat la nivelul fiecarui Organism Intermediar (Agentie de Dezvoltare Regionala) Unitati de Verificare a Achizitiilor Publice, formate din minim 4 persoane, cu scopul de a consolida procesul de verificare a achizitiilor publice;
  • a introdus regula verificarii tuturor procedurilor de achizitie publica desfasurate de beneficiari, inainte de depunerea ultimei cereri de rambursare, astfel incat filtrul de control al achizitiilor publice sa fie aplicat tuturor proiectelor implementate prin POR;
  • a stabilit sistemul de documente si de fluxuri de activitati intre Directia de Autorizare Plati si Verificare Achizitii Publice din cadrul AMPOR si Unitatile de Verificare a Achizitiilor Publice de la nivelul Organismelor Intermediare pentru controlul achizitiilor publice;
  • a initiat un proiect de OUG pentru consolidarea sistemului de management si control a Programelor Operationale, orientat pe patru directii si anume: achizitii publice, executie lucrari, risc proiecte si responsabilitati beneficiari, care se afla in discutie la nivelul Autoritatilor de Management;
  • a regandit sistemul de verificare a conflictului de interese pentru a evita riscul suspiciunii de frauda care ar putea plana asupra proiectelor finantate prin POR.

Facem mentiunea ca parte din masuri sunt in curs de implementare la nivelul MDRT, iar misiunea de audit care se desfasoara, in prezent, la nivelul POR urmeaza sa certifice daca masurile dispuse au avut efectul scontat, astfel incat sa poata fi ridicata decizia de presuspendare impusa Programului Operational Regional.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top