Proiectele Teaming for Excellence vor crea noi sau vor moderniza centre de excelență existente în țările în curs de extindere (Widening countries) prin parteneriate strategice cu instituții de prestigiu din străinătate. Impactul va fi amplificat de condiționalitatea asigurării investițiilor complementare din fonduri structurale sau din alte surse.
REZULTATE AȘTEPTATE:
Disparitățile în performanța C&I se datorează, printre alte motive, masei critice insuficiente a științei și lipsei de centre de excelență care să aibă suficiente competențe pentru a implica țările și regiunile în mod strategic pe o cale de creștere inovatoare. Teaming răspunde acestei provocări prin crearea de noi centre de excelență sau modernizarea celor existente cu ajutorul instituțiilor partenere ale UE sau AC (țări asociate programului-cadru). Acest lucru va ajuta țările să-și crească intensitatea C&I și să obțină o poziție competitivă în sistemul european de cercetare și inovare și la nivel global, în special devenind motoare ale schimbării.
Acțiunea Teaming este concepută pentru a sprijini crearea de noi centre de excelență sau modernizarea celor existente în țări cu performanțe scăzute în cercetare și inovare (cu excepția acelor centre de excelență care au beneficiat deja de apelurile anterioare de Teaming). Se bazează pe parteneriate dintre instituțiile științifice de top din peisajul european și principalele instituții beneficiare din țările cu performanțe scăzute în cercetare și inovare, care manifestă dorința de a se angaja împreună în acest scop. Acest lucru poate ajuta țările care rămân în urmă în ceea ce privește performanța în cercetare și inovare să atingă o poziție competitivă în lanțurile valorice globale.
Instituțiile științifice de vârf sunt parteneri strategici consacrați care și-au dezvoltat o reputație remarcabilă în excelența în cercetare și inovare în domeniul științific ales. Instituțiile care sunt încă în proces de dezvoltare sau modernizare, de exemplu, cele care beneficiază în continuare de sprijin în calitate de coordonatori din acțiunile de extindere în cadrul Orizont 2020 sau Orizont Europa, nu sunt, în mod normal, considerate instituții lider, cu excepția cazului în care propunerea oferă o justificare adecvată.
Pentru a obține rezultatele așteptate, participarea în calitate de coordonatori la apel este limitată la entitățile juridice stabilite în țările în curs de extindere, așa cum sunt definite în regulamentul Orizont Europa.
CONDIȚII:
Un proiect Teaming trebuie să implice cel puțin doi beneficiari:
a) organizația solicitantă principală (coordonatorul) care va fi o universitate sau o organizație de cercetare sau o organizație cu scop lucrativ care desfășoară cercetare și/sau dezvoltare tehnologică ca obiectiv principal, o autoritate națională sau regională sau o agenție de finanțare a cercetării; stabilit într-o țară în extindere (e.g. România) și
b) cel puțin o universitate sau organizație de cercetare lider, stabilită într-un alt stat membru sau țară asociată ca partener avansat.
Proiectul trebuie să aibă o sursă de finanțare complementară finanțării Orizont Europa (de exemplu, finanțare națională și/sau regională, finanțare europeană, cum ar fi din programele politicii de coeziune sau surse private). Suma sa totală trebuie să fie cel puțin egală cu contribuția totală solicitată la Orizont Europa și să fie plătită pe durata proiectului (suma întregului proiect va fi alocată ½ din cadrul programului Orizont Europa și ½ din cofinanțarea națională).
În propunere trebuie să fie inclusă o descriere clară a părții de proiect susținută de finanțare complementară, inclusiv, acolo unde este cazul, categoria eligibilă de cercetare și dezvoltare, specificațiile tehnice ale infrastructurii, planificarea preliminară a clădirii și instalațiilor, analiza cost-beneficiu etc.
CALENDAR Teaming for Excellence:
10 aprilie 2025 – termen limită pentru depunerea propunerilor în prima etapă.
Septembrie 2025 – notificarea solicitanților privind acceptarea propunerii și invitația de a participa la etapa a doua.
20 ianuarie 2026 – termen limită pentru depunerea propunerilor în etapa a doua.
Iunie 2026 – notificarea solicitanților privind acceptarea propunerii.
Buget estimativ – 270 milioane EUR.
Număr indicativ de granturi – 18.
Mai multe detalii: europa.eu
FINANTARE COMPLEMENTARĂ NAȚIONALĂ:
Finanțarea proiectelor care vizează sinergii cu acțiunile Orizont Europa și alte programe europene, în cadrul P1 – POCIDIF – Acțiunii 1.3, Măsura 1.3.1 Finanțarea proiectelor care vizează sinergii cu acțiunile Orizont Europa și alte programe europene, din cadrul Priorității 1 a Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021- 2027 (https://www.poc.research.gov.ro/ro/articol/4420/oi-cercetare-comunicare-s-au-lansat-apeluril-de-proiecte-privind-finan-area-proiectelor-care-vizeaza-sinergii-cu-ac-iunile-orizont-europa-i-alte-programe-europene-in-cadrul-p1-pocidif ).
Data și ora închiderii apelului de proiecte – finanțare Acțiunea 1.3.1
Apel cu depunere continuă, până la data de 29.12.2028. Acesta va fi închis la epuizarea resurselor bugetare alocate, fiind însoțit de un anunț public.