Leul se depreciaza masiv. Analist: „Nu m-ar surprinde sa ajungem la 4,7 lei/euro”

lei00091bancnote-605x.jpg

Moneda nationala a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani. BNR a anuntat vineri un curs valutar oficial de 4,63 lei pentru un euro, cel mai mare nivel din august 2012 pana in prezent. Pe piata interbancara, cursul a ajuns chiar la 4.65 lei.

Presedintele Asociatiei Analistilor Financiar–Bancari din Romania, Iancu Guda, explica la RFI ca leul se depreciaza in special din cauza cresterii importurilor: „Moneda nationala se depreciaza in primul rand pentru ca avem un dezechilibru comercial major. Importurile sunt mai mari decat exporturile si cresc intr-un ritm mai accelerat, respectiv cu 11%, fata de exporturi care cresc cu 9%. Ce inseamna asta? Atunci cand importam, platim valuta pentru produse si servicii din strainatate, iar cand exportam, incasam valuta (…). Per total, cererea pentru valuta creste, iar cand cererea creste, pretul creste”.

„Personal, as fi mult mai surprins sa vad la anul un curs de 4,5 RON pe euro, decat un curs mai probabil de 4,7 sau in zona acestui nivel”, spune Iancu Guda.

Sursa: Capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.