Lista de modificari a PNDR 2014-2020

pndr-ghid-nereguli.jpg

plati-rambursareNoul ministru al agriculturii Achim Irimescu doreste simplificarea procesului de absorbtie a fondurilor europene. Astfel, pentru noua perioada de programare 2014-2020, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale, prin reprezentantii sai, a trecut in revista principalele simplificari pe care le-a realizat.

Un prim lucru este reducerea numarului de documente. Astfel, vor exista doua seturi de documente: documente minime necesare pentru depunerea cererii de finantare si daca proiectul este selectat, un alt set de documente care trebuiesc depuse in maxim 90 de zile. Pana acum se cereau aceste documente inca de la inceput.

Baza de date cu preturi de referinta face parte tot dintre simplificarile care au fost aduse prin PNDR 2014-2020. Aceasta baza este doar pentru utilaje si echipamente agricole dar este in continua adaptare si permite o simplificare a procedurilor de achizitii pentru acele repere care sunt in baza de date cu preturi de referinta. De asemenea, desfasurarea achizitiilor online, se face cu doua oferte conforme, fata de perioada anterioara, cand se solicitau trei oferte conforme. In acest sens se incearca obtinerea unui aviz favorabil de la Comisia Europeana, pentru a fi necesara doar o oferta conforma.

Urmeaza apoi proiectele-tip care ii ajuta foarte mult pe fermierii mici si faptul ca s-a redus numarul de controale pe teren.

Si sistemul de depunere si selectare al proiectelor are partile lui bune pentru ca previne supra-aglomerarea proiectelor.

La alte propuneri de simplificare a procedurilor de accesare a fondurilor europene se lucreaza la nivelul Asociatiei de Consultanti

Constantin Leonte, specialist in accesarea fondurilor europene spune ca pe primul loc este o problema care cauzeaza deservicii multor beneficiari si consultanti pentru ca nu stiu ce sa faca. S-a solicitat atat din partea consultantilor, cat si a fermierilor sa se publice cat mai curand un Ghid pentru evitarea crearii de conditii artificiale. El sustine ca este bine ca acest ghid a fost publicat si acum, la ceva timp dupa ce s-au facut numeroase demersuri, pentru ca in felul acesta consultantii reusesc sa le explice concret fermierilor de ce nu pot fi facute anumite lucruri, pentru care exista riscul sa se solicite banii inapoi. El a dat ca exemplu, faptul ca in ultimii ani au fost foarte multe litigii intre Agentie si fermieri, tocmai pe motivul ca beneficiarul a creat conditii artificiale, iar pe parcursul ultimilor ani, din acest motiv s-au reziliat peste 11.000 de contracte.

Totodata, considera el, ar fi foarte important ca, in cel mai scurt timp, sa se trimita la Comisia Europeana prima lista cu propuneri de modificare a PNDR 2014-2020 deoarece sunt lucruri neclare, dar si erori care trebuie corectate.

In momentul de fata exista o prima lista care a trecut de validare, prin Comitetul de Monitorizare, in procedura scrisa, si trebuie transmisa cat mai curand la Comisia Europeana, astfel incat, cand se vor lansa sesiunile din 2016, problemele semnalate sa fie deja rezolvate.

Constantin Leonte considera ca ar trebui imbunatatita partea metodologica a procedurilor de accesare a banilor europeni, mai ales ca este inceput de program si sunt foarte multe elemente de noutate, precum criteriile de eligibilitate si de selectie care sunt total noi si pentru consultanti si pentru beneficiari.

Este nevoie de scaderea pragului de calitate de la 85 de puncte cat a fost in martie la deschiderea primelor masuri de accesare a fondurilor europene, la cel putin 65 de puncte, in asa fel incat sase poata depune proiecte. De asemenea, este nevoie de simplificarea unor criterii de selectie, pentru ca toate au fost gandite destul de complicat, multe dintre ele depind de anumite procente.

Sursa: Agrointel

2 thoughts on “Lista de modificari a PNDR 2014-2020”

 1. Udrescu Gheorghe spune:

  Sunt un fermier care detin un numar de 120 capre care sunt” lovit” de unele prevederi absurde ale noului pndr 2014-2020.Locuiesc in orasul Piatra Olt,SATUL ENOSESTI,localitate cu 6300 de locuitori care a primit statutul de oras inainte de 1989 din anumite interese politice locale,dar in care locuitori au in proportie de 90% preocupari in agricultura . Exista in localitate persoane care au accesat din vechiul pndr 2007-2013,masura 141. Acum prin noul pndr nu mai putem accesa submasura 6.3 care are asemanari cu masura 141datorita unei aberante prevederi privind locul de implementare”mediul rural strict”.Deci printr-o simpla prevedere ,defectuoasa ,se pot risipi gandurile bune a unui mare numar de fermieri care,lipsiti de fonduri proprii fiind,nu pot accesa fonduri europene nerambursabile pentru a dezvolta propria exploatatie pentru sine si pentru piata.Eu. vorbesc aici despre fondurile europene nerambursabile si fara cofinantare pentru ca in general fermierii cu mici exploatatii nu au resurse financiare proprii pentru a se dezvolta. Acelasi aspect este valabil si pentru submasurile 6.2 si 6.4 al carui loc de implementare este strict mediul rural. Faceti ceva in acest sens stimati demnitari cu putere de decizie si cand refaceti ghidul solicitantului aveti in vedere si aceste asa zis orase cu sub 10.000 de locuitori indiferent cate ar fi in Romania pentru ca veti constata ca in toate aceste localitati indeletnicirea de baza este agricultura,astfel la sfarsitul perioadei vom da iar bani inapoi la UE.

  1. Balici Mihai spune:

   Unde ai gasit dumneata aceasta clauza de mediul rural pentru submasura 6.3
   te rog sa ma contactezi pentru a te ajuta sa primesti bani prin masura 6.3
   tel 0744384321col(R)ing Balici Mihai bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.