Lucian Anghel: BVB va avea acces la fonduri de 20-30 de ori mai mari, cand va deveni piata emergenta

investitii-imm.jpg

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va avea acces la fonduri de 20-30 de ori mai mari pe care investitorii sunt dispusi sa le investeasca, in momentul in care va trece la statutul de piata emergenta, de la cel de piata de frontiera, pe care il are acum, a declarat, Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Piata de frontiera este echivalentul junk, nerecomandat pentru investitii. Exista fonduri de investitii carora nu li se permite sa investeasca intr-o piata de frontiera. Fondurile destinate investitiilor pe pietele emergente sunt de 20-30 de ori mai mari fata de cele disponibile pentru pietele de frontiera, unde riscurile sunt mai mari“, a explicat Anghel, la Forumul Investitorilor Individuali.

El a amintit ca, la finele lunii septembrie, Romania a fost inclusa oficial in Watchlist, lista tarilor care prezinta un potential substantial de a trece la statutul de piata emergenta.

Suntem astfel pe o lista scurta, ceea ce semnifica faptul ca piata noastra de capital are sanse sa fie upgradata la statul de piata emergenta. Incepem sa transformam o poveste frumoasa in realitate“, a mai aratat Anghel.

Potrivit acestuia, odata upgradat, este foarte greu sa fii degradat, singurul exemplu in acest sens fiind Grecia.

Acest lucru, insa, nu se va intampla maine-poimaine, ci in cativa ani. Din punct de vedere calitativ, indeplinim criteriile, insa nu il indeplinim pe cel cantitativ, care speram noi ca va fi indeplinit odata cu listarea Hidroelectrica. Credem in acest proiect, este un proiect de tara. Decidentii ne sustin si speram din suflet sa vedem listarea Hidroelectrica anul viitor, care va fi un element esential pentru upgradare”, a continuat presedintele CA al BVB.

La randul sau, Ludwik Sobolewschi, directorul general al BVB, prezent la acelasi eveniment, a aratat ca trecerea la statutul de piata emergenta ar putea avea loc in luna septembrie a anului viitor.

Am putea avea sansa in septembrie anul viitor, dar trebui indeplinite anumite conditii cat mai repede, acest lucru depinde mai ales de listarea Hidroelectrica”, subliniat Sobolewschi.

La inceputul lunii octombrie, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, declara ca listarea Hidroelectrica ar putea avea loc in maximum sase luni si poate fi una dintre cele mai profitabile listari pe care statul roman le-a facut vreodata.

“Este greu sa stabilesti un termen limita pentru listare, pentru ca, dincolo de elementul tehnic, mai trebuie analizata si conjunctura de piata. Eu cred ca aceasta listare se va intampla probabil in interval de maximum sase luni, dar nu as vrea sa speculez, pentru ca noi trebuie sa alegem cel mai bun moment din piata”, a afirmat Grigorescu.

Intrebat care ar fi, din punctul sau de vedere, pragul dupa care ar considera listarea Hidroelectrica un succes, Victor Grigorescu nu a dorit sa avanseze nicio cifra.

Ar fi nepotrivit din partea mea sa comentez orice legat de pret, pentru ca aceasta este o informatie privilegiata si, sigur, poate una dintre cele mai sensibile informatii intr-un proces de listare. Ce pot sa spun, este ca am convingerea ca Hidroelectrica poate sa fie una dintre cele mai profitabile listari pe care statul roman le-a facut vreodata. Este in regimul asta de pret“, a raspuns el.

La inceputul lunii septembrie, Ovidiu Agliceru, presedintele Directoratului producatorului de energie, declara ca listarea la bursa a Hidroelectrica ar putea fi realizata la mijlocul anului viitor, dupa ce va fi stabilita situatia celor 17 proiecte de investitii demarate inainte de 1989 si nefinalizate.

La finele lunii septembrie, Romania a fost inclusa oficial in Watchlist, lista tarilor care prezinta un potential substantial de a trece la statutul de piata emergenta, conform deciziei FTSE Russell.

Piata de capital din Romania a fost inclusa pe lista tarilor care prezinta un potential substantial de a trece la statutul de piata emergenta intr-un orizont de timp scurt sau mediu. Este efectul progresului imens depus pentru reformarea infrastructurii pietei, conform obiectivelor stabilite in proiectul de eliminare a barierelor care impiedicau dezvoltarea pietei de capital, precum si in strategia de afaceri a BVB”, precizau atunci reprezentantii BVB, intr-un comunicat de presa.

Potrivit BVB, promovarea in categoria superioara se va realiza urmare a indeplinirii conditiilor de lichiditate a pietei in ansamblu, precum si de prezenta in piata a companiilor mari cu valori de tranzactionare individuale semnificative.

In prezent, pe langa FTSE Russell, alte trei institutii importante recunoscute international, respectiv MCSI (SUA), S&P Dow Jones (SUA) si STOXX (Elvetia), evalueaza piata de capital din Romania. Criteriile care trebuie indeplinite si procesul de analiza sunt relativ similare si se refera, in principal, la valoarea tranzactiilor si dimensiunea companiilor listate la bursa, precum si accesul rapid al investitorilor la piata de capital si modul in care acestia pot cumpara si vinde actiuni”, preciza anuntul publicat pe pagina de Internet a Bursei de Valori Bucuresti, semnat de Ludwik Sobolewski, director general al institutiei.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.