Maladiile societatii romanesti (1)

Posibil ca maladiile de care voi pomeni in continuare sa nu fie absolut si exclusiv proprii doar societatii romanesti. Dar specificul, ponderea lor, efectul lor a fost masiv si a produs prejudicii majore: de imagine, de dezvoltare, de sanatate sociala.

RINOCERIZARE – termenul este creat de Eugen Ionescu in piesa “Rinocerii” si se refera la procesul lent, dar continuu de alunecare pe tobogan a celei mai mari parti din mintea rationala a romanilor. Mari personalitati ale culturii intre care trebuie sa numaram pe unii adulati azi, M. Eliade, C. Noica, E. Cioran, Camil Petrescu s. a. au cedat seductiei curentului nationalist de extrema dreapta si s-au “aliniat”. Si-au stins voluntar lumina ratiunii si au dat glas delirului de care unii nu s-au dezis explicit niciodata.

COMUNIZARE, SOVIETIZARE – proces prin care multe minti s-au vandut (cu pret bun) si si-au pus numele si talentul in slujba unor valori in care nu credeau prea mult, unii deloc. Dar au avut o contributie deloc de neglijat la legitimarea comunismului in Romania. Boala nu este inca nici pe departe vindecata.

Post-decembrismul a eliberat energii care fusesera tinute sub control, sub capac.

Odata ce fortele de represiune – Securitatea & Militia – au fost neutralizate, smecherii detinatori de functii in aparatul comunist de rang 2, 3, 4 etc. s-au apucat de haiducie. A aparut tipul parvenitului, al dubios-imbogatitului fata de care Justitia si toate anexele sale legale se arata si se dovedesc neputincioase. Si asa se naste o noua maladie, grava si extrem de daunatoare = BECALIZAREA. Apare tipul care sfideaza legile, justitia, bunul-simt. Ce este cel mai trist este ca populatia furata ordinar cerseste de la hot ceva maruntis. Si hotul se mai erijeaza in mare crestin desi incalca una din cele zece porunci: “SA NU FURI!”

Si peste toate, ca o mazga, decaderea limbii, gustului, comportamentului, preferintelor valorilor. Toate evoluand spre vulgar, trivial, porcos, superficial-ostentativ, indiscret (spalarea rufelor murdare in vazul lumii) amestecarea oamenilor valorosi cu lumpeni, cu interlopi. Si ca toate acestea sa poarte un nume se cheama TIGANIZARE. In loc sa fie integrata aceasta etnie, sa fie educata si scoasa din mizeria la propriu si la figurat al existentei ei, se produce un deplasament invers: de decadere a ce mai este valoros. Se observa in limba vorbita, in frecventa injuraturilor care polueaza la propriu si spatiul public si cel privat. In comportamentul mitocan, grosolan, adesea nejustificat violent. In afisarea bogatiei recente cu o ostentatie de tampi, de retardati, care n-au nimic propriu cu care sa se evidentieze si au nevoie de substitute = kilogramele de aur atarnate pe barbati si femei (apropo in ajutorarea tiganilor saraci cati regi si imparati ai lor s-au implicat cu averea lor, nu cu banii publici romanesti sau europeni?)

(va urma)

SPECTATOR

About Romania Reala

Romania Reala

0 thoughts on “Maladiile societatii romanesti (1)”

  1. mihali spune:

    Da, bunul simt lipseste in general.Caracterizeaza majoritatea prietenilor si rudelor mele. Sa fie disparut sau sa nu fie cultivat ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.