Manastirea Moldovita si-a recapatat stralucirea prin REGIO

biserica1.jpg

Parte a patrimoniului UNESCO si una dintre cele mai vechi asezari monahale din tara, Manastirea Moldovita a finalizat, dupa 30 de luni de implementare, un amplu proiect de restaurare  finantat prin  Programul Operational Regional.

Cu o valoare totala de 7.091.889,03 lei, din care 5.520.127,7 lei finantare nerambursabila, proiectul a permis lucrari de restaurare a picturii interioare si exterioare in biserica “Buna Vestire”, montarea de instalatii electrice la muzeul din complex si la chilii, instalatii de iluminat architectural, instalatii de paza contra efractiei si pentru semnalizarea incendiilor, construirea unei centrale termice, dar si crearea unui sistem de informare turistica.

Tot in scop turistic au fost  restaurate fragmente de mobilier sculptat sau piese intregi, ca Jiltul Domnesc din vremea domnitorului Petru Rares, au fost achizitionate vitrine de expunere si aparate de masura si control al microclimatului in cadrul muzeului din complexul monahal.

De rezultatul acestor lucrari vor beneficia atat cei 43 de clerici din lacasul de cult, dar, mai ales, cei 14.000 de pelerini si turisti din tara si strainatate care viziteaza anual Bucovina in cautarea unei oaze de liniste si spiritualitate.

Alaturi de restaurarea Manastirilor Dragomirna si Sucevita, finantata tot prin REGIO, punerea in valoare a acestui lacas de cult  contribuie la cresterea atractivitatii turistice a Regiunii Nord-Est in ansamblu.

Sursa: Inforegio Nord Est

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.