MARCAJUL CE – necesitate si legalitate

Dupa ceva timp de pauza, si dupa numarul de telefoane care imi solicitau raspunsuri la intrebari legate de marcajul CE, iata ca revin cu cateva precizari si raspunsuri care vor face referire la intrebarile dvs.
Marcajul CE este o norma care se aplica si la noi si a devenit obligatorie incepand cu data de 1 Februarie 2010. In momentul actua,l desi este obligatorie foarte putini producatori au aplicat acest act. Din evidentele comisiei au reiesit ca producatori inca mai incearca sa traga de timp, invocand vicii de procedura. Cand scriu aceste randuri a fost deja publicat amendamentul A1, pe care foarte multi se bazau in incercare de a incepe procedura de obtinere a marcajului CE.
Mai jos sunt intrebarile si raspunsurile la cele solicitate de numerosi producatori de tamplarie. Sper ca aceste raspunsuri sa ii determine sa inceapa sa intre in legalitate cat mai repede cu putinta, pentru ca deja oficiile de protectia consumatorilor a inceput sa verifice aceste unitati producatoare de tamplarie.
1. De ce marcaj CE?
Aplicarea însemnului CE arata ca, conformitate produselor de tamplarie este atat de necesară întrucât:
a. elimina barierele comerciale dintre statele membre UE,
b. asigura securitatea produselor în situaţia folosirii acestora conform intenţiei de utilizare declarate,
c. demonstrează compatibilitatea cu prevederile CPD şi stabileşte o metodologie comună pentru determinare, testare şi clasificare a principalelor caracteristici de performanţă.
2. Ce semnifică marcajul CE?
Acest însemn se aplică pe produs sau documentele de însoţire a acestuia, indicând conformitatea cu o anumită specificaţie tehnica europeană – standard armonizat sau agrement tehnic (în cazul ferestrelor, SR EN 14351-1 +A1).
3. Care sunt cerinţele esenţiale CPD care trebuie respectate?
Aceste exigente sunt specificate in cadrul standardului:

a. rezistenta mecanică şi stabilitate,
b. siguranţă în caz de incendiu,
c. igiena şi sănătate,
d. securitate în utilizare,
e. protecţie împotriva zgomotului ,
f. eficientă energetică.
4. Când se aplică CE?
Declaraţia de conformitate poate fi redactata dacă este în vigoare un standard de produs armonizat respecti SR EN 14351-1+A 1 care a fost adoptat si publicat zilele acestea, deci publicat în Jurnalul Oficial al UE.
5. Este obligatoriu marcajul CE?
Da, după încheierea perioadei de coexistenta care la noi a luat sfarsit la 1 februarie 2010. Regulă se aplică în toate statele UE, cu excepţia Irlandei, Suediei, Finlandei şi Marii Britanii, tari care se afla încă în faza de negocieri.
6. In ce state se aplică marcajul?
Marca CE este obligatorie în întreaga uniune europeană (inclusiv în Norvegia şi Islanda).
7. Care sunt caracteristicile de performanţă pentru care este obligatorie testarea?
În cazul ferestrelor, acestea sunt:
a. rezistenta la încărcări din vânt,
b. termoizolare, fonoizolare,
c. impermeabilitate la apă,
d. etanşeitate la aer, e
e. misii de substanţe periculoase şi capacitate de încărcare a dispozitivelor de siguranţă.
f. la cerere pot fi verificate şi celelalte proprietăţi prevăzute în standard, cum ar fi :
i. anduranţa la cicluri repetate de închidere/deschidere,
ii. rezistenta la impact, explozie, glonţ,
iii. caracteristici ale radiaţiei etc.
Este destul de curios ca astazi la licitatiile efectuate de catre producatori de ansambluri rezidentiale cat si statul care cumpara astfel de ansambluri de tamplarie nu impun acesta norma sa fie aplicata.
Sunt lansate produse cu caracteristici inferioare, si lucrate in conditii destul de improprii in ateliere de productie fara dotarea corespunzatoare. Nu mai inteleg un lucru, de ce nu sunt accesate fondurile europene cu componenta nerambursabila pentru dezvoltarea productiei si retehnologizare de catre aceste firme.
Pana in prezent aproximativ 55 firme si-au obtinut dreptul de a impune produselor sale eticheta de marcaj CE. Se impun astfel eforturi sustinute din partea tuturor factorilor ca sa se intre in legalitate.
Cu speranta ca produsele noastre vor deveni competitioare pe piata UE, si vom intra in randul marilor jucatori europeni.
Andrei Victor
15 August 2010

Victor Andrei

Victor Andrei

Sunt absolvent de invatamant superior de lunga durata in cadrul UPB, promotia 1995, la facultatea Stiinta si Ingineria Materialelor, licentiat in domeniul Turnarii metalelor. Am studii de master in cadrul UPB, SNSPA Bucuresti masterul Managementul Proiectelor cu finantae europeana, iar in cadrul ASE Bucuresti masterul Managementul Riscului in Afaceri Internationale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top