Intr-o conferinta de presa sustinuta pe 30.06.2016, ministru Marius Bostan impreuna cu presedintele AADR, Delia Popescu, si presedintele ANAP, Bogdan Puscas au discutat despre functionarea SEAP.
Conform declaratiilor ministrului Marius Bostan, Normele de aplicare a legilor achizitiilor publice urmeaza a fi aprobatein sedinta de guvern din 02.06.2016. De asemenea, a precizat ca ”AADR a pregatit din timp actualizarea noilor functionalitati ale SEAP, potrivit cerintelor noii legislatii privind achizitiile publice. Actualizarile suntin concordanta cu proiectul de norme de aplicare. Dupa aparitia normelor se vor putea demara noi proceduri de achizitie conform legislatiei aprobate.in acest moment se fac testari de functionalitate pe noul pachet legislativ”.
In ceea ce priveste procedurile electronice de achizitie, care suntin acest momentin desfasurare, acestea se deruleaza fara impedimente conform vechii legislatii, a declarat Marius Bostan. De asemenea, orice demarare de procedura de achizitie ce depaseste pragul cumpararii directe, conform Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice, va putea fi facuta dupa intrareain vigoare a pachetului de norme conform comunicatului de presa publicat de ANAP.
Conform declaratiilor oficialilor care au sustinut conferinta de presa, faptul ca se pot derula procedurile electronice de achizitieincepute anterior datei de 26.05.2016 si ca se pot putea initia, publica si atribui cumparari directe in SEAPinseamna ca sistemul nu este blocat.
Mentionam ca dupa aprobarea normelor metodologice de aplicare, acestea nu pot fi aplicate fara operationalizarea noului sistem electronicin domeniul achizitiilor publice (SICAP), pachetul legislativin domeniul achizitiilor publice nu va putea fi aplicat.
Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei, dezvolta noua platforma de achizitii publice, SICAP, care vainlocui actualul SEAP, prin proiectul “Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfasurare al achizitiilor publice- SICAP” – SMIS 48625, co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Conform declaratiilor presedintelui AADR, Delia Popescu, contractul a fost semnatin anul 2013, a fost suspendat din cauza lipsei cadrului legal, iar implementarea lui este intarziata.
Datele din sistemul existent SEAP (proceduriinchise siin desfasurare, entitati, documente atasate procedurilor) vor fi migrate si integrate functional in structura si arhitectura noului sistem (SICAP).
Termenele pentru operationalizarea SICAP au fost:
• instruirea personalului implicat – martie 2016;
• punerea in functiune a platformei – aprilie 2016;
• publicarea tuturor contractelor de atribuire pe SICAP – aprilie 2016;
• publicarea pe SICAP a modificarilor la contracte, modificari care determina o crestere a pretului cu peste 5% – aprilie 2016;
• publicarea pe SICAP, dupa finalizarea contractului, a tuturor modificarilor – aprilie 2016.
Nu intramin polemica politica,intelegem efortul facut de ANAP, dar realitatea este ca nu se initiaza achizitii publice in Romania timp de 3 saptamani, pentru procedurile de achizitii care depasesc pragurile prevazute de Legea nr. 98/2016.
In acest context, nu trebuie sa uitam investitiile publice realizate cu fonduri europene reprezinta 70% din totalul investitiilor publice, iar faptul ca nu se absorb bani europeni punein pericol cresterea economica, Romania risca sa-si puna singura piedicain calea dezvoltarii economice si sociale sustenabile conform unei declaratii facute de Corina Cretu, comisarul european pentru politica regionala.
Sursa: idelis.ro